Έντονες επικρίσεις από ολόκληρο το φάσμα της γαλλικής πολιτικής σκηνής έχει δεχτεί συντηρητικό περιοδικό που δημοσίευσε σκίτσο με Γαλλίδα βουλευτή των Σοσιαλιστών σαν σκλάβα, με αλυσίδες στο λαιμό.

 

Στο άρθρο τού Valeurs Αctuelles που κατηγορούσε τους Αφρικανούς για συνέργεια στη δουλεία, είχε ένα σκίτσο της Ομπονό με ατσάλινο κολάρο γύρω από το λαιμό της. 

 

Η Ομπονό, μια ακτιβίστρια του αντιρατσιστικού κινήματος που είναι γεννημένη στην πρώην γαλλική αποικία της Γκαμπόν, με ανάρτησή της στο Twitter, χαρακτήρισε «ρατσιστικά σκατά» το σκίτσο, αποκαλώντας τη γαλλική ακροδεξιά «απεχθή, ηλίθια και βάρβαρη».

 

«Η εικόνα αυτή είναι μια προσβολή στους προγόνους μου, την οικογένειά μου και το πολιτικό μου κίνημα» πρόσθεσε, διαμηνύοντας -με μιαν επίκληση στο πιο γνωστό σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης- πως είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ να αγωνιστεί κατά του ρατσισμού, για την ελευθερία την ισότητα και την αδελφότητα». 

 


Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε στην Ομπονό στην οποία και εξέφρασε τη σαφή καταδίκη του απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού.

 

Το σκίτσο με τη μαύρη πολιτικό καταδίκασε και ο Wallerand De Saint-Just της Εθνικής Συσπείρωσης (πρώην Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν), λέγοντας πως δείχνει «απέχθεια απέναντί της».

 

Η απάντηση του περιοδικού 

 

Εν μέσω καθολικής κατακραυγής, το περιοδικό ζήτησε συγγνώμη από την πολιτικό, επιμένοντας πάντως πως το άρθρο δεν ήταν ρατσιστικό. Εξήγησε δε, πως τοποθέτησε την Ομπονό σε μία σειρά φανταστικών ιστοριών από την εποχή της δουλείας τού 18ου αιώνα, απορρίπτοντας πως επρόκειτο για ρατσιστική προσέγγιση: «Το περιεχόμενό μας δεν είναι καθόλου ρατσιστικό. Είναι βολικό για τους αντιπάλους μας να μας κατηγορούν».

 

Οι υπεύθυνοι του Valeurs Actuelles δε, τόνισαν πως η εικονογράφηση «ενίσχυε την εγγενή σκληρότητα τού ίδιου του θέματος της δουλείας».

 

«Είμαστε επαρκώς διαυγείς για να κατανοούμε πως το άτομο που εθίγη περισσότερο, η κυρία Ντανιέλ Ομπονό, θα μπορούσε να έχει νιώσει προσωπικό πλήγμα από τη μυθοπλασία αυτή. Λυπούμαστε γι'αυτό και της ζητάμε συγγνώμη».

 

Εισαγγελική έρευνα

 

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για τη δημοσίευση αυτή. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ δήλωσε ότι ξεκινά έρευνα για πιθανά αδικήματα που αφορούν ρατσιστική προσβολή σχετικά με την απεικόνιση της Ντανιέλ Ομπονό, βουλευτίνας της αντιπολίτευσης στο Valeurs Actuelles.

 

Η δημόσια ρατσιστική προσβολή συνιστά έγκλημα στη Γαλλία που τιμωρείται με πρόστιμο, ακόμη και με φυλάκιση.

 

Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία βίωσε ογκώδεις διαδηλώσεις τον Ιούνιο και Ιούλιου που, με έμπνευση και δυναμική από το κίνημα Black Lives Matter μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, καταδίκαζαν απερίφραστα τα ρατσιστικά απότοκα της γαλλικής αποικιοκρατίας και τάσσονταν κατά των διακρίσεων και της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

 

Με πληροφορίες από BBC/ΝΥΤ