Ένταση επικράτησε κατά ακρόαση του Κογκρέσου για την πανδημία κορωνοϊού όταν ο Άντονι Φάουτσι συγκρούστηκε με τον Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από το Κεντάκι και διαβόητο αρνητή της χρήσης μάσκας. 


Ο Πολ υποστήριξε πως ο Φάουτσι είχε πει ψέματα τον Μάιο ενώπιον του Κογκρέσου όταν αρνήθηκε πως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) χρηματοδότησαν τη λεγόμενη έρευνα «gain of function» - την πρακτική ενίσχυσης του ιού σε εργαστήριο για τη μελέτη των επιπτώσεών της στον πραγματικό κόσμο - σε εργαστήριο ιολογίας στη Γουχάν. 


«Δρ Φάουτσι, δεδομένου του ότι είναι έγκλημα η ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου, μήπως θα θέλατε να ανακαλέσετε τις δηλώσεις σας τής 11 Μαΐου όταν ισχυριστήκατε πως τα ΝΙΗ ποτέ δεν χρηματοδότησαν τη συγκεκριμένη έρευνα στη Γουχάν;» ανέφερε ο γερουσιαστής. 

 

«Εάν κάποιος πιαστεί να λέει ψέματα στο Κογκρέσο... ο αμερικανικός ποινικός κώδικας προβλέπει ότι πρόκειται για κακούργημα και επιβάλει πενταετή ποινή», είπε ο Πολ στον Φάουτσι, κατά τη διάρκειας της ακρόασης.

 

Η απάντηση του Φάουτσι ήταν άμεση και ξεκάθαρη: «Γερουσιαστά Πολ, ουδέποτε εψεύστην ενώπιον Κογκρέσου και δεν ανακαλώ». 


Επιπλέον, ο κορυφαίος επιδημιολόγος και επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε στην επιτροπή Υγείας, Εκπαίδευσης, Εργασίας της Γερουσίας πως η μελέτη την οποία επικαλείται ο Πολ, αναφέρεται σε ένα διαφορετικό είδος ιού από αυτόν που ευθύνεται για την πανδημία. 

 

«Αυτή η μελέτη στην οποία αναφέρεστε έχει αξιολογηθεί από ειδικούς ως μη υπεύθυνη» ανέφερε ο ίδιος, προσπαθώντας να ολοκληρώσει, ενώ ο Πολ τον διέκοπτε επανηλλειμένως κουνώντας του το δάχτυλό του. 


Η ένταση κλιμακώθηκε με τον Φάουτσι να απαντά οργισμένα: «Γερουσιαστά Πολ πραγματικά δεν ξέρετε για τι μιλάτε. Και το λέω σε επίσημο τόνο. Δεν έχετε ιδέα για τι μιλάτε». 

 

Ο διαπληκτισμός συνεχίστηκε με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν επιχειρήματα και να αλληλοδιακόπτονται ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής πάλευε να επιβάλει την τάξη. 

 

«Αν κάποιος ψεύδεται εδώ, Γερουσιαστά, αυτός είστε εσείς» κατέληξε ο Φάουτσι. 


Οι επικριτές του Ραντ Πολ τον κατηγορούν για ακραίο λαϊκισμό που κλείνει το μάτι στη δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, όπου ο Φάουτσι, επιστήμονας εγνωσμένου κύρους παγκοσμώις, έχει γίνει «κόκκινο πανί». 


Με πληροφορίες από Guardian