Ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής επιχείρησε να μπει στην αίθουσα συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων με κρυμμένο όπλο, περιστατικό για το οποίο κάνει έρευνα η αστυνομία του Καπιτωλίου.

 

Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη και αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα μέλος του Κογκρέσου με όπλο από τους ανιχνευτές μετάλλων που τοποθετήθηκαν στο Καπιτώλιο μετά τη βίαιη εισβολή.

 

Ο ανιχνευτής μετάλλων ενεργοποιήθηκε την ώρα που περνούσε από τον έλεγχο ο Άντι Χάρις. Αστυνομικός διαπίστωσε ότι ο λόγος ήταν πως ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από το Μέριλαντ είχε ένα όπλο στα πλευρά του, σύμφωνα με αξιωματούχο του Καπιτωλίου που επικαλείται το CNN.

 

Ο αστυνομικός απομάκρυνε τον Χάρις και τον παρότρυνε να ζητήσει από τον επίσης Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Τζον Κάτκο να κρατήσει το όπλο του. Ο τελευταίος αρνήθηκε να το κάνει, λέγοντας ότι δεν διαθέτει σχετική άδεια. Ο Χάρις έφυγε από το σημείο και επέστρεψε λίγα λεπτά αργότερα, μπαίνοντας στην αίθουσα συνεδρίασης, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο ανιχνευτής μετάλλων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

 

Ο αξιωματούχος του Καπιτωλίου επιβεβαίωσε στο CNN ότι τελικά ο Χάρις μπήκε στην αίθουσα χωρίς όπλο. Μετά το περιστατικό, ο αστυνομικός που εντόπισε το όπλο το ανέφερε στους ανωτέρους του και η αστυνομία του Καπιτωλίου διερευνά την υπόθεση.

 

Οι πολίτες δεν επιτρέπει να οπλοφορούν στους χώρους του Καπιτωλίου. Τα μέλη του Κογκρέσου μπορούν να έχουν όπλο στο γραφείο τους ή να τα μεταφέρουν στους χώρους του Καπιτωλίου, αρκεί να μην είναι γεμάτα. Δεν επιτρέπεται όμως να μπουν με όπλο στις αίθουσες συνεδρίασης της Βουλής ή της Γερουσίας, σύμφωνα με την Washington Post.

 

«Ανεύθυνο και απερίσκεπτο»

 

«Πολλά μέλη της Βουλής ακόμη δεν αισθάνονται ασφαλείς κοντά σε άλλα μέλη του Κογκρέσου», δήλωσε η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, που επέκρινε σφοδρά τον Χάρις για την ενέργειά του. «Τη στιγμή που φέρνεις όπλο στην αίθουσα συνεδρίασης, παραβιάζοντας τους κανονισμούς, θέτεις σε κίνδυνο όλους όσοι είναι γύρω σου. Είναι ανεύθυνο, είναι απερίσκεπτο και πέρα από αυτό, είναι παραβίαση των κανονισμών», τόνισε μιλώντας στο CNN η βουλευτής.

 

«Δεν με νοιάζει ποιες ήταν οι προθέσεις του, με ενδιαφέρει ο αντίκτυπος των πράξεών του και αυτός είναι ότι θέτει 435 μέλη του Κογκρέσου σε κίνδυνο», υπογράμμισε η Οκάσιο Κορτέζ και συμπλήρωσε: «Είναι απολύτως εξοργιστικό ακόμη και ότι πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση».

 

Το γραφείο του Χάρις εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι ποτέ δεν μπήκε με όπλο στην αίθουσα συνεδρίασης της Βουλής.

 

«Επειδή η ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του έχουν απειληθεί από κάποιον που αφέθηκε ελεύθερος περιμένοντας να δικαστεί, για λόγους ασφαλείας ποτέ δεν επιβεβαιώνει αν ο ίδιος ή κάποιος που είναι μαζί του οπλοφορεί για αυτοάμυνα», ανέφερε η ανακοίνωση. «Έχει άδεια οπλοφορίας στο Μέριλαντ και πάντα συμμορφώνεται με (τον έλεγχο από) τους ανιχνευτές μετάλλων. Ποτέ δεν μπήκε με όπλο στην αίθουσα συνεδρίασης της Βουλής», κατέληγε η ανακοίνωση.

 

Οι ανιχνευτές μετάλλων τοποθετήθηκαν στους χώρους του Καπιτωλίου μετά την αιματηρή εισβολή της 6ης Ιανουαρίου. Πολιτικοί και των δύο κομμάτων έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για τις μεγάλες ουρές που σχηματίζονται για τον έλεγχο και τα παράπονα των Ρεπουμπλικάνων είναι ιδιαίτερα έντονα.

 

Έπειτα από περιστατικά με βουλευτές που αρνούνταν να σταματήσουν για έλεγχο έχοντας ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές μετάλλων, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι πρότεινε αυστηρά πρόστιμα για όσους αρνούνται να ακολουθήσουν τα νέα μέτρα: 5.000 δολάρια για την πρώτη παράβαση και 10.000 δολάρια για τη δεύτερη.