Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό αντιμετωπίζει την τρίτη κατά σειρά έρευνα για ζητήματα δεοντολογίας, αυτή τη φορά αναφορικά με πρόγραμμα επιχορήγησης φοιτητών ύψους σχεδόν 665 εκατ. δολ.

 

Ο Επίτροπος δεοντολογίας του Καναδά ξεκίνησε την Παρασκευή έρευνα για μια κυβερνητική σύμβαση που ανατέθηκε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα με τον οποίο ο Τριντό έχει οικογενειακούς δεσμούς.

 

Το γραφείο του επιτρόπου δεοντολογίας Mario Dion δήλωσε ότι θα εξετάσει εάν, με την επιλογή του WE Charity Canada για να διαχειριστεί ένα πρόγραμμα επιχορήγησης φοιτητών ύψους 664,5 εκατ. δολ., ο Τριντό παραβίασε κανόνες που απαγορεύουν στους πολιτικούς να λαμβάνουν ή να συμμετέχουν σε αποφάσεις που προωθούν τα προσωπικά τους συμφέροντα.

 

Ο Τριντό και η σύζυγός του συμμετέχουν τακτικά σε εκδηλώσεις του WE Charity ενώ η σύζυγός του φιλοξενεί ένα podcast στον ιστότοπο της φιλανθρωπίας. Την έρευνα ζήτησε το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης του Καναδά.

 

Το WE Charity παρέχει έως 5.000 δολ. σε φοιτητές που κάνουν εθελοντική εργασία, μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο ανεστάλη λόγω του κορωνοϊού καθώς έχει καταστεί δύσκολο ή αδύνατο για πολλούς μαθητές να βρουν καλοκαιρινές εργασίες.

 

Ο Τριντό είπε τη Δευτέρα ότι το WE Charity ήταν η μόνη ομάδα στον Καναδά με την «ικανότητα να παραδώσει το φιλόδοξο πρόγραμμα».

 

Ο επίτροπος δεοντολογίας θα διερευνήσει επίσης εάν αυτή η δήλωση δείχνει πως ο Καναδός πρωθυπουργός είχε προνομιακή μεταχείριση προς τη WE Charity έναντι άλλων εθνικών φιλανθρωπικών οργανώσεων.

 

Στον Τριντό ωστόσο, έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις δύο φορές από τον επίτροπο δεοντολογίας της χώρας για παραβίαση των κανόνων σε ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

 

Η πρώτη φορά ήταν το 2017 για την αποδοχή πακέτου διακοπών στο ιδιωτικό νησί του Aga Khan ένα χρόνο νωρίτερα και η δεύτερη ήταν πέρυσι για την επιδίωξη επιρροής σε μια εταιρική νομική υπόθεση.

 

Με πληροφορίες του Reuters