Καναδάς: Τον Οκτώβρη θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση του Τριντό

Καναδάς: Από τον Οκτώβρη θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση του Τριντό Facebook Twitter
AP
0

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε την Τρίτη ότι το νέο του υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί τον επόμενο μήνα, με την Chrystia Freeland να επιστρέφει ως υπουργός Οικονομικών.

Οι Φιλελεύθεροι εκλέχτηκαν για τρίτη φορά στον Καναδά και ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Οτάβα στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, είπε ότι οι βουλευτές θα επιστρέψουν στο κοινοβούλιο αυτό το φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφή ημερομηνία.

Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα είναι οι ανακοινώσεις αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Ζήτησα από τη Chrystia Freeland να συνεχίσει να υπηρετεί ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και αυτή δέχτηκε», είπε.

«Θα ορκιστούμε τον Οκτώβριο και θα επαναφέρουμε τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από το τέλος του φθινοπώρου», πρόσθεσε.

Οι Φιλελεύθεροι του Τριντό επέστρεψαν στην εξουσία σε μια πολύ αμφισβητούμενη εκλογή, αλλά απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να χρειάζονται την υποστήριξη τουλάχιστον ενός κόμματος της αντιπολίτευσης για να περάσουν νομοθετικές διατάξεις.

Παρά την πρόκληση αυτή, ο Τριντό είπε ότι ελπίζει ότι η νέα του κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για τα σημαντικά ζητήματα.

Μία από τις πρώτες κινήσεις, θα είναι μια προεκλογική υπόσχεση που έδωσαν οι Φιλελεύθεροι, να ζητήσουν τον εμβολιασμό για τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους και για τους περισσότερους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα με αεροπλάνο και τρένο.

Ο Καναδάς συνεχίζει να παλεύει με το τέταρτο κύμα του κορωνοϊό και με μολύνσεις της μετάλλαξης Δέλτα.

«Θα ασχοληθούμε αμέσως με την εντολή για τους εμβολιασμούς των ομοσπονδιακών υπαλλήλων και θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με αυτό τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Τριντό, χωρίς να πει εάν οι εργαζόμενοι που θα αρνηθούν πρόκειται να απολυθούν.

Ενώ δεν έδωσε σαφή ημερομηνία για την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι θα υπάρξει ισοτιμία σε θέματα φύλου.

Τρεις γυναίκες υπουργοί του έχασαν τις έδρες τους στις εκλογές και μία δεν έθεσε υποψηφιότητα.

«Θα επιδιώξω, όπως κάνω πάντα, να διασφαλίσω ότι υπάρχει μια σωστή περιφερειακή κατανομή, ότι υπάρχει μια σειρά δεξιοτήτων και ποικιλομορφίας στο συμβούλιο», είπε ο Τριντό.

Η μόνη σίγουρη επιστροφή στο υπουργικό συμβούλιο, προς το παρόν είναι αυτή της Freeland, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η πιθανή διάδοχός του.

Η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών του Καναδά, η Freeland, 53 ετών, είναι δικηγόρος σε θέματα απασχόλησης και της φροντίδας των παιδιών.

Οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν 159 έδρες στις εκλογές, λιγότερες από τις 170 που απαιτούνταν για την πλειοψηφία, αλλά δύο περισσότερες από το 2019, αν και ένας βουλευτής που εκλέγεται ως Φιλελεύθερος θα καθίσει στα έδρανα ως ανεξάρτητος.


Οι Συντηρητικοί πήραν 119 έδρες και οι Νέοι Δημοκράτες 25, ενώ το μπλοκ από το Κεμπέκ (των Γαλλόφωνων του Καναδά) έχει 33 έδρες. Μέχρι στιγμής έχει ζητηθεί μία επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ