Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν ένοπλο κοντά στο σπίτι του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό στην Οτάβα.

 

Ο ένοπλος φέρεται να κατάφερε να μπει στον χώρο όπου βρίσκεται η κατοικία του Καναδού πρωθυπουργού ωστόσο εκείνος δεν βρισκόταν εκεί την ώρα του περιστατικού.

 

«Περίπου στις 6.40 το πρωί (τοπική ώρα) ένας ένοπλος άνδρας κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον χώρο (...) ο πρωθυπουργός και η γενική κυβερνήτης δεν βρίσκονταν εκεί τη στιγμή του συμβάντος», ανέφερε μέσω του Twitter η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία.

 

Ο ύποπτος συνελήφθη χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.

 

Ένας εκπρόσωπος του Τριντό επιβεβαίωσε ότι ο 48χρονος πρωθυπουργός δεν ήταν στην επίσημη κατοικία του. Ο Τριντό, που είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά, διαθέτει και μια θερινή κατοικία που απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Οτάβας.

 

Η πρωθυπουργική οικογένειας ζει σε ένα μεγάλο σπίτι μέσα στο κτήμα του Ρίντο Χολ, της κατοικίας της γενικής κυβερνήτη Τζούλι Παγιέτ, η οποία είναι η επίσημη εκπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ στον Καναδά.

 

Το Ρίντο Χολ βρίσκεται μέσα σε μια δασωμένη έκταση περίπου μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου, στην Οτάβα.

 

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου από το 1865 έχουν δολοφονηθεί τέσσερις πρόεδροι, στον Καναδά δεν έχει σημειωθεί σχεδόν κανένα σοβαρό επεισόδιο πολιτικής βίας.

 

Μία εξαίρεση ήταν η απαγωγή και η δολοφονία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κεμπέκ, το 1970, από μια ριζοσπαστική οργάνωση που διεκδικούσε την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής.

 

Πέρσι τον Οκτώβριο, σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο Τριντό φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο επειδή οι αρχές εκτίμησαν ότι υπήρχε μια «απειλή» για την ασφάλειά του.

 

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Reuters