Καναδάς: Απειλεί με διακοπή ενέργειας ως αντίποινα για τους δασμούς του Τραμπ

Καναδάς: Απειλεί με διακοπή ενέργειας ως αντίποινα για τους δασμούς του Τραμπ Facebook Twitter
Ντοναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στον Καναδά με την απειλή επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές από τη χώρα. Ο πρωθυπουργός του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, προειδοποίησε ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να απαντήσει δυναμικά, διακόπτοντας τις ροές ενέργειας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα σταματήσουμε τη ροή ενέργειας προς το Μίσιγκαν, τη Νέα Υόρκη και το Ουισκόνσιν» δήλωσε ο Φορντ, αναφερόμενος κυρίως στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το Οντάριο δεν είναι μεγάλος παραγωγός πετρελαίου. Αν και οι εισαγωγές ρεύματος από τον Καναδά αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1% της συνολικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, αυτές είναι κρίσιμες για την ισορροπία του δικτύου κατά τις περιόδους αιχμής.

Ο Καναδάς είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις εισαγωγές καναδικού αργού να καλύπτουν περισσότερο από το μισό των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ. Παρά τις απειλές του Φορντ, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το αν ο Καναδάς θα χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως "όπλο" σε έναν εμπορικό πόλεμο.

«Το να διακόψουμε τη ροή πετρελαίου θα έβλαπτε και τις δύο πλευρές,» δήλωσε ο Ρόμπερτ Γιαουγκερ από τη Mizuho Securities, τονίζοντας ότι η καναδική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις ΗΠΑ.

Ο αγωγός Trans Mountain, που συνδέει την Αλμπέρτα με τον Ειρηνικό Ωκεανό, προσφέρει στον Καναδά τη δυνατότητα διαφοροποίησης των εξαγωγών του, προσεγγίζοντας αγορές στην Ασία. Ωστόσο, ο Καναδάς δεν φαίνεται διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει αυτό το "χαρτί" σύντομα, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγικές επαρχίες, όπως η Αλμπέρτα, προτιμούν διπλωματικές λύσεις.

«Υπό καμία συνθήκη η Αλμπέρτα δεν θα συμφωνήσει να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου» δήλωσε η πρωθυπουργός της επαρχίας, Ντανιέλ Σμιθ.

Κίνδυνος εμπορικού πολέμου

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια πλήρης εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά θα έβλαπτε και τις δύο οικονομίες, αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Αυτή είναι μια απειλή που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ο Καναδάς δεν πρόκειται να το δεχθεί παθητικά» τόνισε ο Πάτρικ ντε Χάαν, αναλυτής ενέργειας.

Παρότι οι ρητορικές εντάσεις είναι υψηλές, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν στενά συνδεδεμένες, θα αποτρέψουν δραστικές ενέργειες που θα βλάψουν και τις δύο πλευρές.

Με πληροφορίες από CNN


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM