Καναδάς: Απειλεί με διακοπή ενέργειας ως αντίποινα για τους δασμούς του Τραμπ

Καναδάς: Απειλεί με διακοπή ενέργειας ως αντίποινα για τους δασμούς του Τραμπ Facebook Twitter
Ντοναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στον Καναδά με την απειλή επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές από τη χώρα. Ο πρωθυπουργός του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, προειδοποίησε ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να απαντήσει δυναμικά, διακόπτοντας τις ροές ενέργειας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα σταματήσουμε τη ροή ενέργειας προς το Μίσιγκαν, τη Νέα Υόρκη και το Ουισκόνσιν» δήλωσε ο Φορντ, αναφερόμενος κυρίως στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το Οντάριο δεν είναι μεγάλος παραγωγός πετρελαίου. Αν και οι εισαγωγές ρεύματος από τον Καναδά αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1% της συνολικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, αυτές είναι κρίσιμες για την ισορροπία του δικτύου κατά τις περιόδους αιχμής.

Ο Καναδάς είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις εισαγωγές καναδικού αργού να καλύπτουν περισσότερο από το μισό των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ. Παρά τις απειλές του Φορντ, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το αν ο Καναδάς θα χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως "όπλο" σε έναν εμπορικό πόλεμο.

«Το να διακόψουμε τη ροή πετρελαίου θα έβλαπτε και τις δύο πλευρές,» δήλωσε ο Ρόμπερτ Γιαουγκερ από τη Mizuho Securities, τονίζοντας ότι η καναδική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις ΗΠΑ.

Ο αγωγός Trans Mountain, που συνδέει την Αλμπέρτα με τον Ειρηνικό Ωκεανό, προσφέρει στον Καναδά τη δυνατότητα διαφοροποίησης των εξαγωγών του, προσεγγίζοντας αγορές στην Ασία. Ωστόσο, ο Καναδάς δεν φαίνεται διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει αυτό το "χαρτί" σύντομα, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγικές επαρχίες, όπως η Αλμπέρτα, προτιμούν διπλωματικές λύσεις.

«Υπό καμία συνθήκη η Αλμπέρτα δεν θα συμφωνήσει να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου» δήλωσε η πρωθυπουργός της επαρχίας, Ντανιέλ Σμιθ.

Κίνδυνος εμπορικού πολέμου

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια πλήρης εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά θα έβλαπτε και τις δύο οικονομίες, αυξάνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Αυτή είναι μια απειλή που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ο Καναδάς δεν πρόκειται να το δεχθεί παθητικά» τόνισε ο Πάτρικ ντε Χάαν, αναλυτής ενέργειας.

Παρότι οι ρητορικές εντάσεις είναι υψηλές, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν στενά συνδεδεμένες, θα αποτρέψουν δραστικές ενέργειες που θα βλάψουν και τις δύο πλευρές.

Με πληροφορίες από CNN


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο» - Οι κάτοικοι περιγράφουν τη ζωή υπό τους βομβαρδισμούς

Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειες, τις δουλειές και τις συνήθειές τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
THE LIFO TEAM