Κάλπες στην Βενεζουέλα την Κυριακή - Θα αλλάξουν κάτι αυτές οι εκλογές;

Κάλπες στην Βενεζουέλα την Κυριακή - Θα αλλάξουν κάτι αυτές οι εκλογές; Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του την Κυριακή σε μια εκλογική αναμέτρηση την οποία μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση και δεν αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Μόλις μερικές αφίσες υπάρχουν στους δρόμους της χώρας. Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό λίγο περισσότεροι από 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βενεζουέλα καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να κριθούν από τον πρώτο γύρο.

«Δεν θα πάω να ψηφίσω κανέναν. Ασχολούμαι με την καθημερινή μου επιβίωση και τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Αλέξις Ροντρίγκες, ένας πωλητής φρούτων 40 ετών.

Ο Μαδούρο είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών, αν και σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις το 75% των Βενεζουελάνων αποδοκιμάζουν την πολιτική του, με την καθημερινότητά τους να σημαδεύεται από ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και αυξημένη ανασφάλεια αλλά και κόστος διαβίωσης. Ο κατώτατος μισθός φθάνει μόνο για την αγορά μισού κιλού κρέατος.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εξάλλου φύγει από τη χώρα. Πανεπιστημιακές έρευνες εκτιμούν σε 3 με 4 εκατομμύρια όλους όσοι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα μετά την εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία το 1999.

Με τη Συντακτική Συνέλευση και τον στρατό να είναι με το μέρος του και την αντιπολίτευση διχασμένη, ο Μαδούρο εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει την επανεκλογή του και μια νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019.

Αντίπαλοί του ο πρώην τσαβιστής Ενρί Φαλκόν, 56 ετών, που υπέβαλε υποψηφιότητα παρά το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD), και ο ευαγγελιστής πάστορας Χαβιέρ Μπερτούσι, 48 ετών. Και οι δύο διεκδικούν την ψήφο των Βενεζουελάνων που έχουν απογοητευτεί από τον 55χρονο Μαδούρο.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datanalisis, Μαδούρο και Φαλκόν ισοψηφούν, ενώ σύμφωνα με το Delphos ο απερχόμενος πρόεδρος συγκεντρώνει το 43% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 24% του Φαλκόν. Το ινστιτούτο Hinterlaces εκτιμά ότι ο Μαδούρο θα συγκεντρώσει το 52% των ψήφων, ο Φαλκόν το 22% και ο Μπερτούτσι περίπου το 20%.

«Οι άνθρωποι έχουν πάψει να πιστεύουν στην αμφισβήτηση και στις εκλογές, εξού και η ατμόσφαιρα αυτή της απάθειας. Το τραγικό είναι ότι οι Βενεζουελάνοι αισθάνονται χαμένοι και χωρίς ελπίδα. Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης», εκτίμησε ο αναλυτής Χουάν Μανουέλ Ραφάλι.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Λουίς Σαλαμάνκα, ο πρόεδρος «θα κερδίσει κι αν χάσει, δεν θα το επιτρέψει».

Εκτός από την αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ομάδα της Λίμα --ένας συνασπισμός 14 χωρών της Αμερικής και της Καραϊβικής-- καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μαδούρο και απορρίπτουν τις εκλογές, οι οποίες θεωρούν ότι δεν είναι δημοκρατικές, δίκαιες ή διαφανείς. Επίσης κατηγορούν τον Μαδούρο ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

«Με αφήνει αδιάφορο το ότι με αντιμετωπίζουν σαν "δικτάτορα" (...) Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό. Δεν έχει σημασία ότι δεν αναγνωρίζουν (τις εκλογές): ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εκλέγεται από τον λαό, όχι από τον Ντόναλντ Τραμπ», τονίζει ο Μαδούρο στη διάρκεια των προεκλογικών του συγκεντρώσεων, υπό τους ήχους της ρεγκετόν και συνοδεία της συζύγου του.

Μάλιστα κατά την τελευταία εκδήλωση πριν τις εκλογές, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, ο Μαδούρο είχε μαζί του έναν άλλο ένθερμο υποστηρικτή του, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηριστεί «στρατιώτης» του Βενεζουελάνου προέδρου.

Φορώντας βερμούδα και κρατώντας τη σημαία της Βενεζουέλας, ο Αργεντίνος θρύλος του ποδοσφαίρου ανέβηκε στο βήμα χθες μαζί με τον Μαδούρο ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στη λεωφόρο Μπολίβαρ στο κέντρο του Καράκας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM