Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του Facebook Twitter
EPA/LUIS VIEIRA/POOL
0

Ο Μάριο Ντράγκι που απολαμβάνει δύο γενναιόδωρες κρατικές συντάξεις και είναι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης περίπου 10 κατοικιών, είπε ότι δεν θα λάβει μισθό για την εργασία του ως πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Οι Ιταλοί πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις και ο Ντράγκι εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία προκειμένου να ανακοινώσει ότι παραιτείται από τον μισθό των περίπου 110.000 ευρώ μικτά τον οποίο δικαιούται ως πρωθυπουργός.

Δεν ανέφερε τον λόγο για την απόφαση αυτή.

Η φορολογική δήλωση του Ντράγκι για το 2020, που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, Τετάρτη, δείχνει ότι τα ακαθάριστα εισοδήματά του ανέρχονταν σε 583.470 ευρώ το 2019.

Από αυτά, 498.144 ευρώ ήταν από κρατικές συντάξεις τις οποίες λαμβάνει από προηγούμενες θέσεις που κατείχε ως γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών και διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, ανέφερε η εκπρόσωπός του.

Το συγκυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων αποκαλείται συχνά από τους αντιπάλους του λαϊκιστικό λόγω του ότι οι βουλευτές του παραιτούνται από ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους.

Ο Ντράγκι, ηλικίας 73 ετών σήμερα, ήταν 54 ετών όταν έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών το 2001 για να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs στο Λονδίνο. Ήταν 64 ετών όταν αποχώρησε από την Τράπεζα της Ιταλίας.

Ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Ντράγκι έπαιρνε σύνταξη σχεδόν 15.000 ευρώ τον μήνα μικτά από το υπουργείο Οικονομικών από την ηλικία των 59 ετών. Η εκπρόσωπός του είπε πως δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Ο προκάτοχος του Ντράγκι, ο Τζουζέπε Κόντε, έπαιρνε περίπου 90.000 ευρώ μικτά ως πρωθυπουργός, παραιτούμενος από το 20% του ποσού που δικαιούνταν.

Αρκετοί Ιταλοί πρώην πρωθυπουργοί, περιλαμβανομένου του Πάολο Τζεντιλόνι το 2016-18 και του Ενρίκο Λέτα το 2013-14 δεν έπαιρναν μισθό επειδή, αντίθετα με τον Ντράγκι, ήταν επίσης κοινοβουλευτικοί και η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει τη συσσώρευση εισοδήματος από δύο ιδιότητες.

Ο Μάριο Μόντι, που ήταν πρωθυπουργός το 2011-13, παραιτήθηκε από τον μισθό τον οποίο δικαιούνταν όταν ορίστηκε ισόβιος γερουσιαστής.

Η φορολογική δήλωση του Ντράγκι έδειξε ότι είναι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης 10 κατοικιών ή παρόμοιων κτιρίων, περιλαμβανομένου ενός στο Λονδίνο, και έξι τεμαχίων γης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Φαρατζ για μαζικές απελάσεις και έξοδο από τη Σύμβαση της Γενεύης

Διεθνή / Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Φαρατζ για μαζικές απελάσεις και έξοδο από τη Σύμβαση της Γενεύης

Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ σχεδιάζει μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο και αποχώρηση από διεθνείς συνθήκες όπως η ΕΣΔΑ και η Σύμβαση της Γενεύης, πυροδοτώντας διεθνείς αντιδράσεις και πολιτικές αναταράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 50% στις περισσότερες εισαγωγές από την Ινδία, τιμωρώντας το Νέο Δελχί για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου - Σοκ για την ινδική οικονομία, κίνδυνοι για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Τέιλορ Σουίφτ «woke τραγουδίστρια» και τώρα, ξαφνικά υποστηρίζει την σχέση της, σχολιάζει το Roling Stone
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Για πρώτη φορά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων - Η δήλωση φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που το Ισραήλ απέφευγε επί δεκαετίες
LIFO NEWSROOM
Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Διεθνή / Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Στη Σούμι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, νάρκες και εκρηκτικά απειλούν καθημερινά πολίτες - Σχεδόν το 25% της χώρας είναι μολυσμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM