Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό μισθό του Facebook Twitter
EPA/LUIS VIEIRA/POOL
0

Ο Μάριο Ντράγκι που απολαμβάνει δύο γενναιόδωρες κρατικές συντάξεις και είναι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης περίπου 10 κατοικιών, είπε ότι δεν θα λάβει μισθό για την εργασία του ως πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Οι Ιταλοί πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις και ο Ντράγκι εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία προκειμένου να ανακοινώσει ότι παραιτείται από τον μισθό των περίπου 110.000 ευρώ μικτά τον οποίο δικαιούται ως πρωθυπουργός.

Δεν ανέφερε τον λόγο για την απόφαση αυτή.

Η φορολογική δήλωση του Ντράγκι για το 2020, που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, Τετάρτη, δείχνει ότι τα ακαθάριστα εισοδήματά του ανέρχονταν σε 583.470 ευρώ το 2019.

Από αυτά, 498.144 ευρώ ήταν από κρατικές συντάξεις τις οποίες λαμβάνει από προηγούμενες θέσεις που κατείχε ως γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών και διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, ανέφερε η εκπρόσωπός του.

Το συγκυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων αποκαλείται συχνά από τους αντιπάλους του λαϊκιστικό λόγω του ότι οι βουλευτές του παραιτούνται από ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους.

Ο Ντράγκι, ηλικίας 73 ετών σήμερα, ήταν 54 ετών όταν έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών το 2001 για να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs στο Λονδίνο. Ήταν 64 ετών όταν αποχώρησε από την Τράπεζα της Ιταλίας.

Ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Ντράγκι έπαιρνε σύνταξη σχεδόν 15.000 ευρώ τον μήνα μικτά από το υπουργείο Οικονομικών από την ηλικία των 59 ετών. Η εκπρόσωπός του είπε πως δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Ο προκάτοχος του Ντράγκι, ο Τζουζέπε Κόντε, έπαιρνε περίπου 90.000 ευρώ μικτά ως πρωθυπουργός, παραιτούμενος από το 20% του ποσού που δικαιούνταν.

Αρκετοί Ιταλοί πρώην πρωθυπουργοί, περιλαμβανομένου του Πάολο Τζεντιλόνι το 2016-18 και του Ενρίκο Λέτα το 2013-14 δεν έπαιρναν μισθό επειδή, αντίθετα με τον Ντράγκι, ήταν επίσης κοινοβουλευτικοί και η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει τη συσσώρευση εισοδήματος από δύο ιδιότητες.

Ο Μάριο Μόντι, που ήταν πρωθυπουργός το 2011-13, παραιτήθηκε από τον μισθό τον οποίο δικαιούνταν όταν ορίστηκε ισόβιος γερουσιαστής.

Η φορολογική δήλωση του Ντράγκι έδειξε ότι είναι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης 10 κατοικιών ή παρόμοιων κτιρίων, περιλαμβανομένου ενός στο Λονδίνο, και έξι τεμαχίων γης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM