Ιταλία: «Κλειστή» όλη η χώρα για 15 ημέρες - Το διάγγελμα του Κόντε

Ιταλία: «Κλειστή» όλη η χώρα για 15 ημέρες - Το διάγγελμα του Κόντε Facebook Twitter
2

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε απόψε, με νέο διάγγελμά του, ότι για λόγους ασφαλείας θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Όπως είπε ενδεικτικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρ και κομμωτήρια σε όλη την Ιταλία ενώ λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Τα νέα, περιοριστικά μέτρα, έρχονται ενώ η Ιταλία αντιμετωπίζει την χειρότερη επιδημία του νέου κοροναϊού μετά την Κίνα, με τους νεκρούς μέσα σε μία μόνο ημέρα να αυξάνονται κατά 196 και τα κρούσματα κατά 2.300. 

Κλειστά θα παραμείνουν πρακτικά όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα για δεκαπέντε ημέρες και θα εκτελούνται μόνο οι βασικές δημόσιες μεταφορές. 

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία», είπε ο Κόντε.

«Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κόντε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση από τον κοροναϊό. «Το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά θα χρησιμεύσει για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Με τα κονδύλια αυτά θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η δημόσια υγεία. Παράλληλα, ο Κόντε υπογράμμισε ότι περιμένει τα αναλυτικά αιτήματα από τους περιφερειάρχες του ιταλικού βορρά. Συνολικά στην Ιταλία, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό 827 άνθρωποι ενώ τα συνολικά, επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα άγγιξαν τα 12.462. 

Το απόγευμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε και επισήμως πανδημία του νέου κοροναϊού.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Για να επιβάλει την καραντίνα η Ιταλία, όπως είναι αναμενόμενο, έχει βγάλει στους δρόμους την αστυνομία, ακόμη και τα επίλεκτα σώματα, όπως οι Καραμπινιέρι, που είναι η εθνική στρατιωτική αστυνομία των αγαπημένων μας γειτόνων και ένας από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.Δεν τολμώ ούτε κατά προσέγγιση να φανταστώ τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα, σε μια ανάλογη περίπτωση, που θα έπρεπε να βγει το σύνολο σχεδόν της ΕΛ.ΑΣ. (από ΜΑΤ μέχρι ΕΚΑΜ). Πόσο πολύ θα ούρλιαζαν για αστυνομορατία και χούντα, αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα ότι βιώνουμε αστυνομική καταστολή.
Πόσο πολύ θα ούρλιαζαν για αστυνομορατία και χούντα, αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα ότι βιώνουμε αστυνομική καταστολή. Πηγή: www.lifo.grΠλέον κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ