Ιταλία: Η Lucca φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη έξυπνη, φιλική προς τα ζώα, πόλη της Ευρώπης - «Είναι απαραίτητα»

Ιταλία: Η Lucca φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη έξυπνη, φιλική προς τα ζώα, πόλη της Ευρώπης - «Είναι απαραίτητα» Facebook Twitter
GETTY
0

Η πόλη Lucca στην Ιταλία είναι διάσημη για την καλή ποιότητα ζωής που προσφέρει, τα τείχη της - τα οποία χρονολογούνται από την Αναγέννηση, και τα πλακόστρωτα δρομάκια της. 

Πλέον, με ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοδοξεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη ζωή των κατοίκων της και συνδυάζοντας την τεχνολογία με την πολεοδομία να γίνει η πρώτη έξυπνη, φιλική προς τα ζώα, πόλη της Ευρώπης.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν το τμήμα κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πίζας, το δημοτικό συμβούλιο και η Lucca Crea, η εταιρεία πίσω από το ετήσιο φεστιβάλ κόμικς που διοργανώνεται εκεί. Μαζί, όπως μεταδίδουν οι The Times, προσπαθούν να βελτιώσουν τον τρόπο που τα ζώα και οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν προς όφελος όλων. 

«Τα ζώα αποτελούν ουσιώδες μέρος της κοινωνίας μας», ανέφερε ο Francesco Di Iacovo, καθηγητής αγροτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Πίζας. «Αλλά αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό.» Ο καθηγητής Di Iacovo ελπίζει πως η ανισορροπία θα διορθωθεί. 

«Η ιδέα είναι να μετατραπεί η Lucca στην πρώτη ευρωπαϊκή πόλη με μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων» είπε, προσθέτοντας πως στις πόλεις οι οικογένειες τείνουν να δομούν τη σχέση τους με τη φύση μέσω των ζώων που τις περιβάλλουν. «Αυτό απαιτεί προσοχή και εστιασμένες πολιτικές, που θα συμπεριλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν οι κοινωνικές ευαισθησίες γύρω από τη σχέση ανθρώπων και ζώων.»

Ιταλία: Η Lucca φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη έξυπνη, φιλική προς τα ζώα, πόλη της Ευρώπης - «Είναι απαραίτητα» Facebook Twitter
GETTY

Ο καθηγητής Di Iacovo υποστηρίζει πως η φροντίδα των κατοικίδιων ζώων έτεινε να είναι ευθύνη των τοπικών υγειονομικών αρχών, που έδιναν έμφαση στην υγιεινή, στη στείρωση, στην αντιμετώπιση ασθενειών και στα αδέσποτα. «Το επίκεντρο, τώρα, πρέπει να μετακινηθεί προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των ευάλωτων ομάδων, των ηλικιωμένων και των τουριστών. Αυτή η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει με την αντιμετώπιση των ζώων ως έναν σημαντικό πόρο.»

«Τα ζώα μπορούν να υποστηρίξουν τον άνθρωπο, αλλά και να αποτελέσουν μία ευκαιρία για νέες υπηρεσίες και νέες θέσεις εργασίας στην πόλη», δήλωσε ο καθηγητής. Οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό θα πρέπει να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν τα ζώα να κινούνται με τις δημόσιες συγκοινωνίες, αν θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τα παιδιά στο σχολείο ή να βρίσκονται σε σπίτια ηλικιωμένων όταν ο ιδιοκτήτης τους εργάζεται και τι είδους δημόσιοι χώροι, όπως καταστήματα ή καφετέριες, μπορούν να τα φιλοξενήσουν. 

Εκτιμάται ότι οι Ιταλοί ξοδεύουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε τρόφιμα για περίπου 60 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα. Η αντιστοιχία είναι περίπου ένα ζώο ανά κάτοικο. Υπολογίζεται πως έχουν στην κατοχή τους 7,5 εκατομμύρια γάτες, 7 εκατομμύρια σκύλους, 30 εκατομμύρια ψάρια, 13 εκατομμύρια πουλιά και 3 εκατομμύρια μικρά θηλαστικά και ερπετά, σύμφωνα με σχετική μελέτη. 

Ο καθηγητής Di Iacovo εξέφρασε την ελπίδα πως η πενταετής έρευνα που εκπόνησε θα αποτελέσει έναν «χάρτη» για ζώα τον οποίο θα μπορούσαν να υιοθετήσουν άλλες πόλεις.

Με πληροφορίες από The Times 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο δράμα στα βρετανικά ανάκτορα: Αυτοκτονία ο θάνατος του Τόμας Κίνγκστον, πρώην της Πίπα Μίντλετον

Διεθνή / Νέο δράμα στα βρετανικά ανάκτορα: Αυτοκτονία ο θάνατος του Τόμας Κίνγκστον, πρώην της Πίπα Μίντλετον

Ο 45χρονος σύζυγος της λαίδης Γκαμπριέλα Ουίνδσορ, ανιψιάς της βασίλισσας Ελισάβετ, βρέθηκε νεκρός την περασμένη Κυριακή με ένα όπλο δίπλα του - Η σχέση του με την Πίπα Μίντλετον, μικρότερη αδελφή της πριγκίπισσας της Ουαλίας
NEWSROOM
ΗΠΑ: Έτοιμο το πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα - Στο Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς

Διεθνή / ΗΠΑ: Έτοιμο το πλαίσιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα - Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς

«Μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», τόνισε αξιωματούχος των ΗΠΑ
NEWSROOM
Οργιάζουν οι φήμες για την κατάσταση της Κέιτ Μίντλετον - Η νέα απάντηση του παλατιού

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Πληθαίνουν οι φήμες για την υγεία της- Η νέα απάνηση του παλατιού

Θεωρίες συνωμοσίας, φήμες που οργιάζουν αλλά και πλήθος νέων σεναρίων κάνουν το γύρο του διαδικτύου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην Κέιτ Μίντλετον
NEWSROOM