Ιταλία: Φανατικοί ακροδεξιοί απειλούν την Λιλιάνα Σέγκρε, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος

Ιταλία: Φανατικοί ακροδεξιοί απειλούν την Λιλιάνα Σέγκρε, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Facebook Twitter
EPA
0

Υπό αστυνομική προστασία τέθηκε η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, Λιλιάνα Σέγκρε, μετά από απειλές που δέχτηκε από φανατικούς ακροδεξιούς στην Ιταλία.

Η Σέγκρε, 89 ετών, ζήτησε τον περασμένο μήνα να συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να ερευνά το μίσος, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, αφού δεχόταν καθημερινά μπαράζ επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας δεν υποστήριξαν την πρότασή της και η αντιπαράθεση προκάλεσε αύξηση των επιθέσεων εναντίον της. Αυτή την εβδομάδα, μια νεοναζιστική οργάνωση κρέμασε ένα πανό κατά του αντιφασισμού κοντά σε σημείο όπου η Σέγκρε επρόκειτο να κάνει δημόσια εμφάνιση.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι της δόθηκε αστυνομική συνοδεία. Πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε πως η αστυνομία την συνοδεύει μόνο σε δημόσιες εμφανίσεις και δεν της παρέχει προστασία 24 ώρες το 24ωρο. «Πρέπει να πούμε πως η Λιλιάνα δέχεται πολλά περισσότερα μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης απ' ό,τι μηνύματα μίσους», λέει η Πάολα Γκαρτζούλο, συνεργάτιδα της Σέγκρε.

Η Λιλιάνα Σέγκρε εκτοπίσθηκε από την Ιταλία στο Άουσβιτς το 1944, όταν ήταν 13 ετών -- ένα από τα 776 παιδιά κάτω των 14 ετών που εστάλησαν από την Ιταλία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Μόνο 25 επέζησαν. Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου της τα τελευταία χρόνια σε επισκέψεις σε σχολεία για να αφηγηθεί τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και το 2018 ανακηρύχθηκε ισόβια Γερουσιαστής. 

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιταλία Ντρορ Εϊντάρ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Σέγκρε χρειάζεται αστυνομική προστασία. «Μια 89χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος υπό φρούρηση συμβολίζει τον κίνδυνο που οι εβραϊκές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter.  Υπουργοί της κυβέρνησης εξέφρασαν επίσης αλληλεγγύη. «Συγχώρησέ μας Λιλιάνα. Η πολιτική του μίσους δεν θα σταματήσει τη στράτευσή σου ούτε τη δική μας», έγραψε στο Twitter η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τους ηγέτες των κύριων δεξιών κομμάτων, της Λέγκας και των Αδελφών της Ιταλίας, τα οποία είχαν αντιταχθεί στην έκκληση της Σέγκρε για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής υποστηρίζοντας πως μπορεί να οδηγήσει σε λογοκρισία. 

Το Κέντρο Σύγχρονης Εβραϊκής Τεκμηρίωσης (CDEC) ανακοίνωσε πως ο αντισημιτισμός φαίνεται να αυξάνεται στην Ιταλία, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο έντονος απ' ό,τι στη Γαλλία και τη Βρετανία. Ο ερευνητής του CDEC Στέφανο Γκάτι δήλωσε πως μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί στην Ιταλία 190 κρούσματα αντισημιτισμού, έναντι 197 σε όλο το 2018 και 130 το 2017. Τα περισσότερα ήταν επιθέσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και φραστικές προσβολές, ενώ φέτος έχουν καταγραφεί μόλις δύο πράξεις ήσσονος βίας.

«Ο αντισημιτισμός που βλέπουμε γίνεται πιο επιθετικός, όμως ο αριθμός των αντισημιτών στην Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερός», δήλωσε ο Γκάτι, επικαλούμενος έρευνες που δείχνουν ότι περίπου 11% των Ιταλών είναι εχθρικοί έναντι των εβραίων ή προκατειλημμένοι εναντίον τους.

Με πληροοφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλικός φωτογράφος μοιράζεται την αγαπημένη του φωτογραφία, με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ σε μια αυθόρμητη στιγμή

Διεθνή / Βασιλικός φωτογράφος αποκαλύπτει σπάνιο αυθόρμητο «κλικ» του πρίγκιπα Ουίλιαμ με τα παιδιά του

«Ήταν πραγματικό προνόμιο να φωτογραφίζω τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας τα τελευταία δύο χρόνια και αυτή ίσως είναι η αγαπημένη μου λήψη μέχρι σήμερα», έγραψε σε ανάρτησή του ο φωτογράφος Josh Shinner
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν πως εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα «διασώσουν» τους διαδηλωτές της χώρας

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι Ιρανοί πολίτες διαμαρτύρονται για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας τους - Εχθές υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον 6 νεκρούς
THE LIFO TEAM
Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Διεθνή / Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών

Ο Μαδούρο απέφυγε να σχολιάσει τη φερόμενη επίθεση των ΗΠΑ σε περιοχή πρόσδεσης σκαφών στη Βενεζουέλα, την οποία, σύμφωνα με τον Τραμπ, χρησιμοποιούσαν τα καρτέλ ναρκωτικών
THE LIFO TEAM