Ιταλία: Επιστολή κατά του ρατσιστικού, σεξιστικού και ομοφοβικού περιεχομένου της δημόσιας τηλεόρασης

Ιταλία: Επιστολή κατά του ρατσιστικού, σεξιστικού και ομοφοβικού περιεχομένου της δημόσιας τηλεόρασης Facebook Twitter
EPA
0

Ακτιβιστές κατά του ρατσισμού, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού και του σεξισμού στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ζητούν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, Rai, να σταματήσει να προωθεί «απαράδεκτο» περιεχόμενο.

Η δημόσια τηλεόραση αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη πρόσφατα για τη χρήση μαύρης μάσκας στις εκπομπές της και συμβούλεψε τους συντάκτες να σταματήσουν να προβάλλουν παραγωγές, στις οποίες οι παρουσιαστές φορούν μακιγιάζ για να μιμηθούν τους μαύρους.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός δέχθηκε επίσης κριτική την περασμένη εβδομάδα για φερόμενη απόπειρα λογοκρισίας της καταδίκης για ομοφοβία ενός Ιταλού ράπερ.

Ακτιβιστικές ομάδες, που ιδρύθηκαν στην Ιταλία ή από Ιταλούς που ζουν στο εξωτερικό, παρακολουθούν περιπτώσεις προσβλητικού περιεχομένου σε όλη την ιταλική τηλεόραση και άλλα μέσα.

Ισχυρίζονται ότι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός παραβιάζει τακτικά τον δικό του κώδικα δεοντολογίας, όταν θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για τη βιομηχανία.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε, αλλά δεν είναι μόνο ο Rai», δήλωσε η Alessia Reyna, ιδρύτρια του D.E.I Futuro Antirazzista, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οργάνωση που συνυπογράφει την επιστολή προς τον Rai.

«Ωστόσο, ως ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός που πληρώνεται από το κοινό, ο Rai, πρέπει να εκπροσωπεί ένα ίδρυμα που είναι σε θέση να ενημερώνει και να προωθεί τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία με έναν πλουραλιστικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο».

Η απολογία του οργανισμού δημόσιας τηλεόρασης για το περιεχόμενο της μαύρης μάσκας ακολούθησε τις φήμες για την πρόσφατη αναμετάδοση στο Mediaset, το δίκτυο που ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενός επεισοδίου του 2014 της σατιρικής εκπομπής Striscia la Notizia.

Στο επεισόδιο, δύο παρουσιαστές κάνουν προσβλητικές χειρονομίες σε σχέση με τα μάτια των Κινέζων και χλευάζουν τις κινεζικές προφορές.

«Ζητήσαμε από το κανάλι να διαγράψει το επεισόδιο και να ζητήσει συγγνώμη και λάβαμε μια απάντηση, που ανέφερε ότι πρόκειται για σάτιρα και αν δεν το καταλάβετε, τότε δεν πειράζει», λέει η Reyna.

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο ενός άλλου σόου του Mediaset, Felicissima Sera, το κωμικό ντουέτο Pio e Amedeo προσβάλλει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τους μαύρους και τους Εβραίους κατά τη διάρκεια ενός μονόλογου για την πολιτική ορθότητα.

«Η πρόθεσή τους ήταν να πουν ότι υπάρχει «υπερβολική πολιτική ορθότητα», και έτσι «θα πούμε όλες τις λέξεις που απαγορεύονται», δήλωσε η Reyna.

Οι ακτιβιστές έχουν επίσης εντοπίσει τη χρήση της λέξης «νέγρος» σε πολλές περιπτώσεις στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός DJ ραδιοφώνου σε έναν ιδιωτικό σταθμό που τον Απρίλιο είπε στους «πολέμιους της κοινωνικής δικαιοσύνης» να «χαλαρώσουν», επειδή πρόκειται απλά για μία λέξη.

Υπό το κίνημα  #CambieRai, (Αλλαγή στο Rai) το οποίο ζήτησε από τον τηλεοπτικό σταθμό να δημιουργήσει ένα συμβούλιο πολυμορφίας και ένταξης, ομάδες ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν τον Απρίλιο για να διαμαρτυρηθούν έξω από τα γραφεία τόσο του Rai όσο και του Mediaset στη Ρώμη, το Μιλάνο και το Τορίνο.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press την περασμένη εβδομάδα, ο Giovanni Parapini, διευθυντής των κοινωνικών μέσων του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, δήλωσε ότι το δημόσιο δίκτυο δεν αποδέχεται τις επικρίσεις που του αποδίδει το κίνημα του # CambieRai, «γιατί αυτό σημαίνει ότι ο RAI όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα».

Σημείωσε δε, ότι το δίκτυο δεν κλήθηκε ποτέ από ρυθμιστικές αρχές και επιπλέον έχει στο πρόγραμμά του παραγωγές, που περιλαμβάνουν μειονότητες, από έναν αθλητή που γεννήθηκε στη Γκάμπια τη δεκαετία του 1990 έως τα σχέδια για ένα τηλεοπτικό φεστιβάλ τον Ιούλιο με Ιταλούς δεύτερης γενιάς.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

LiFO politics / Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ