Ιταλία: Δήμαρχος της Λέγκα αποκλείει τα παιδιά μεταναστών από τα σχολικά συσσίτια

Ιταλία: Δήμαρχος της Λέγκα αποκλείει τα παιδιά μεταναστών από τα σχολικά συσσίτια Facebook Twitter
Η απόφαση της δημάρχου του Λόντι, Σάρα Καζανόβα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις
0

Αντιδράσεις προκαλεί στην Ιταλία η απόφαση δημάρχου που έχει εκλεγεί με το κόμμα της ξενοφοβικής Λέγκα να αποκλείσει, μέσω γραφειοκρατίας, τα παιδιά μεταναστών από τα σχολικά συσσίτια και τις μεταφορές. 

Το ρεπορτάζ της τηλεοπτικής αποκαλυπτικής εκπομπής Piazzapulita στο δίκτυο La7, ανέδειξε ότι η δήμαρχος Σάρα Καζανόβα πέρασε απόφαση, βάσει της οποίας απαιτείται από τους μη Ιταλούς γονείς να καταθέσουν έναν κυκεώνα από «αδύνατα να συγκεντρωθούν» έγγραφα, προκειμένου να έχουν τα παιδιά τους πρόσβαση στις καντίνες και τα σχολικά λεωφορεία.

Aυτή απόφαση έχει προκαλέσει κύμα οργής , αλλά και αλληλεγγύης προς τους πληττόμενους μετανάστες κατοίκους του Λόντι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στις φωνές αγανάκτησης έχουν προστεθεί και πολλοί πολιτικοί φορείς και προσωπικότητες.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν δίκαιες λύσεις, που θα συνδυάζουν και τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και τις υποχρεώσεις των οικογενειών να τηρούν τους κανονισμούς πρόσβασης στις υπηρεσίες. Είμαι έτοιμος να συναντήσω, εάν κριθεί αναγκαίο, τη δήμαρχο για ν'αντιμετωπίσουμε μαζί το ζήτημα. Είμαι βέβαιος πως η πρώτη πολίτης του Λόντι γνωρίζει καλά την καθαυτή πραγματικότητα», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Μάρκο Μπουσέτι.

Ωστόσο, σκληρές ήσαν οι αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων της Λέγκας για τις νέες τούτες κοινωνικές διακρίσεις που δημιουργούν οι αποφάσεις τοπικών αιρετών, ή στελεχών υπηρεσιών, που ανήκουν στη Λέγκα.

«Πονά το να βλέπεις διακρίσεις να πλήττουν παιδιά. Η πολιτική που εδράζεται στο μίσος και στον γεννά τέρατα. Αυτό που συμβαίνει στο Λόντι για εμένα είναι απάνθρωπο. Σου λένε: σιωπήστε εσείς, είσαστε μειοψηφία. Ναι, είμαστε μειοψηφία, αλλά δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί, δεν θα αποποιηθούμε του να είμαστε πολιτισμένοι. Να είμαστε ανθρώπινα όντα. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: αυτό που συμβαίνει στο Λόντι είναι ένα εθνικό όνειδος», αναφέρει στην οργίλη ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Την ίδια στιγμή η ΓΓ της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εργατών CGIL Σουζάνα Καμούσο χαρακτηρίζει το γεγονός «πραγματικά σκανδαλώδη υπόθεση», ενώ ο εκτελεστικός ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Μαουρίτσιο Μαρτίνα σε ανάρτησή του στο Twitter αναρωτιέται ρητορικά: «πως δύναται να κοιμάται με ήσυχη τη συνείδηση τα βράδια μία δήμαρχος που διώχνει παιδιά από τις εστίες σίτισης;». Ο ίδιος απευθύνει έκκληση και στον υπουργό Παιδείας: «Απαντήστε άμεσα στα ερωτήματα του Pd και σταματήστε τούτη τη ντροπή. Αμέσως». Μία απάντηση, που όπως επισημάνθηκε, ήλθε λίγο αργότερα.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Repubblica, η αρμόδια δικαστής για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών Φιλομένα Αλμπάνο τονίζει πως στο «Λόντι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα των ξένων παιδιών» και ζητεί να «επιστρέψουν στις σχολικές καντίνες». «Η κοινότητα μπορεί να κάνει όποια επιβεβαίωση στοιχείων θέλει ανατρέχοντας στα προξενεία, δεν πρέπει να είναι τα παιδιά εκείνα που θα πληρώνουν το τίμημα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η απάντηση από τον επικεφαλής της Λέγκα, υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ήταν άλλη: «δεν πρέπει να κάνουν τον έξυπνο: όλοι πρέπει να πληρώνουν και όλοι πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης», τόνισε ο Σαλβίνι, μιλώντας από την πόλη Άλα, στο Τρεντίνο.

«Το γεγονός ότι κάποιος, φυσικά όχι τα παιδιά, αλλά οι γονείς τους, που ενώ μπορεί να πληρώσει δηλώνει πως δεν πρέπει να το κάνει, αποτελεί μια προσβολή προς εκείνους τους Ιταλούς και ξένους γονείς, που απεναντίας πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν», τόνισε ο Σαλβίνι. Δηλώσεις που ασπάζεται και η ίδια η δήμαρχος Καζανόβα, που αρκείται στο να υπενθυμίσει: «για λογαριασμό μου μίλησε ο Σαλβίνι».

Mε πληροφορίες από AΠΕ, Repubblica

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Διεθνή / «Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Η δημοσιοποίηση των αρχείων στα social media και στην παγκόσμια δημοσιογραφία δείχνει ότι το θέμα δεν πρόκειται να «σβήσει» σύντομα, και οι αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Τα νέα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων email μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου και του Τζέφρι Έπσταϊν, που δείχνουν τη στενή και συχνή επικοινωνία τους ακόμα και μετά την καταδίκη του δεύτερου, αλλά και φωτογραφίες του αδελφού του βασιλιά Καρόλου σε διάφορες περιστάσεις
THE LIFO TEAM
Οι σελέμπριτι που έχουν μιλήσει ανοικτά για τη διάγνωσή τους με διπολική διαταραχή

Διεθνή / Οι σελέμπριτι που έχουν μιλήσει ανοικτά για τη διάγνωσή τους με διπολική διαταραχή

Μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου μίλησαν δημόσια για το πώς είναι να ζεις με διπολική διαταραχή, συμβάλλοντας στην αποδόμηση στερεοτύπων γύρω από την ψυχική υγεία
THE LIFO TEAM