Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Τζον Μπλίνκεν υπέγραψε απόφαση - ορόσημο με την οποία επιτρέπει στις πρεσβείες και τα προξενεία των Ηνωμένων Πολιτειών να υψώσουν την σημαία των Pride στον ίδιο ιστό με την αμερικανική σημαία. 

 

Όπως μετέδωσε το Foreign Policy, η γενική οδηγία αφορά σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον κόσμο, για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Πρόκειται για μία αλλαγή πλεύσης από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ και του τρόπου διαχείρισης που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχος του Μπλίνκεν στο ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. 

 

 

Στο εμπιστευτικό μήνυμα που εστάλη στις πρεσβείες των ΗΠΑ διεθνώς, ο Μπλίνκεν δίνει την άδεια στα διπλωματικά σώματα να υψώσουν την σημαία του Pride πριν τις 17 Μαΐου, παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και biφοβίας. Το memo που περιήλθε στην κατοχή του Foreign Policy δίνει την άδεια για μία αντίστοιχη συμβολική έπαρση σημαίας και τον Ιούνιο, μήνα Pride για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. 


Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπλίνκεν μένει να ορίσει ειδικό απεσταλμένο για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, θέση που είχε μείνει κενή και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Τραμπ. 

 

Με πληροφορίες από Foreign Policy