Ιστορική απόφαση από τους «27»: Υποψήφιες προς ένταξη χώρες Ουκρανία και Μολδαβία

Ιστορική απόφαση: Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία Facebook Twitter
0

Οι «27» συμφώνησαν να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Ζελένσκι και την Πρόεδρο Μάια Σάντου  και τον Πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των Αρχηγών το επιβεβαιώνει», έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την ένταξη Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας

Το ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται στην ΕΕ, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις αιτήσεις των τριών χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας επισημαίνεται, ενώ προστίθεται ότι η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις αντίστοιχες αιτήσεις προσχώρησης ως μέρος της τακτικής δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση.

Το Συμβούλιο θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν πλήρως όλες αυτές οι προϋποθέσεις.

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία όταν οι προτεραιότητες που προσδιορίζονται από την γνωμοδότηση της Επιτροπής για την αίτηση ιδιότητας μέλους της Γεωργίας απαντηθούν.

Τέλος, αναφέρεται ότι η πρόοδος της κάθε χώρας όσον αφορά την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξαρτηθεί με βάση την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα μέλη.

Όπως μεταδίδει το Politico, η χορήγηση του επίσημου καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ για την Ουκρανία θα αναπτερώσει το ηθικό της χώρας που βρίσκεται στον πέμπτο μήνα του πολέμου.

Πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι χωρίς την ρωσική εισβολή θα ήταν σχεδόν αδιανόητο η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ να είχε προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο τώρα.

Από την άλλη, η Γεωργία, η οποία υπέβαλε επίσης την αίτησή της για ένταξη, έχει να διανύσει μεγαλύτερο δρόμο και θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM