Ιστορική απόφαση: Ο ΟΗΕ δεν θεωρεί την κάνναβη επικίνδυνη

Ιστορική απόφαση: Ο ΟΗΕ δεν θεωρεί την κάνναβη επικίνδυνη Facebook Twitter
Pixabay
0

Η Ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά αποτελεί κάτι σαν οδηγό στη «ζούγκλα» των απαγορευμένων ουσιών. Μετά από 60 χρόνια προχώρησε σε επαναξιολόγηση σχετικά με την επικινδυνότητά της κάνναβης με μία απόφαση ορόσημο.


Στην Ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για να ναρκωτικά η κάνναβη συμπεριλαμβάνεται σε δύο σημεία: στο Παράρτημα 1 που καταγράφονται όλα τα διαθέσιμα σκληρά και επικίνδυνα ναρκωτικά, και στο Παράρτημα 4 που παρατίθενται ονόματα ουσιών που «δεν έχουν καμιά απολύτως χρησιμότητα» και θεωρούνται ως τα πλέον εξαρτησιογόνα στον κόσμο.

Ο διεθνής οργανισμός όμως έκανε επαναξιολόγηση ειδικά ως προς την κάνναβη, διαγράφοντάς την από το παράρτημα αυτό.


«Δεν θα αλλάξει κάτι»

Ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής της Heyday, μιας νεας επιχείρησης που εισάγει, αποθηκεύει και διανέμει φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία, υποστηρίζει ότι πρέπει να ακολουθήσουν δύο ακόμη βήματα: μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της χρήσης της και οικονομική στήριξη της έρευνας.

Η εταιρεία του δεν αποτελεί πλέον κάτι το αξιοπερίεργο στην αγορά. Μία σειρά από εταιρείες και νέες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα σε αυτό το αυστηρά ρυθμισμένο εμπόριο της φαρμακευτικής κάνναβης. Μετά την επαναξιολόγηση από τα ΗΕ ο κλάδος περιμένει τώρα χαλάρωση των όρων γύρω από τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Ο Στέφαν Κρέμερ περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά τους αυστηρούς όρους φύλαξη της κάνναβης στη Γερμανία: «Θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην γίνουμε στόχος επιθέσεων, να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα προσπαθήσει να ελέγξει με υπόγειους τρόπους το φυτό ή τα φαρμακευτικά υποπροϊόντα του».


Γνώστες του κλάδου θεωρούν πάντως ότι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών δεν θα έχει άμεση εφαρμογή και δεν πρόκειται να αλλάξει γρήγορα το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από την κάνναβη. «Δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 της Σύμβασης των ΗΕ για τα Ναρκωτικά», λέει ο Αλφρέντο Πασκουάλ από το Marijuana Business Daily στις ΗΠΑ.

«Ολόκληρο το σύστημα βασίζεται σε αυτό το παράρτημα, ο έλεγχος διεθνώς δεν πρόκειται να μειωθεί ξαφνικά».


Απόφαση ορόσημο-έστω και συμβολικά

Η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα προβλεπόμενα στη σύμβαση. Για παράδειγμα ο Καναδάς και η Ουραγουάη νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση, παραβιάζοντας έτσι όρους της. Η πλειοψηφία των κρατών παρόλα αυτά δεν συμπλέει μαζί τους, συνεχίζοντας να την απορρίπτει. Ωστόσο ο Αλφρέντο Πασκουάλ θεωρεί την επαναξιολόγηση της κάνναβης μετά από απραξία 60 χρόνων ως ορόσημο.

«Η συμβολική αλλαγή είναι σημαντική. Ίσως σύντομα η Γερμανία ή άλλες χώρες αποφασίσουν να χαλαρώσουν το νομοθετικό πλαίσιο, λόγω του ότι η ουσία δεν βρίσκεται πλέον στο Παράρτημα 4 και έτσι δεν ανήκει στις πιο επικίνδυνες ουσίες του κόσμου».


Ο Στέφαν Κράμερ θεωρεί ότι τώρα θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστημονική θεμελίωση της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης με μελέτες προς όφελος ολόκληρης της βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM