Το Ισραήλ θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό εφήβων μαθητών βάζοντας στόχο μια πληθυσμιακή ομάδα «ύποπτη» για την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα. 

 

Με δυνατότητα εμβολιασμού περίπου 200.000 ατόμων καθημερινά, οι υγειονομικές αρχές είναι σε θέση να εμβολιάσουν σχεδόν 300.000 εφήβους ηλικίας 16-18 ετών αρκετά άμεσα, αρκεί να βεβαιωθούν πως όλοι αυτοί θα εμφανιστούν για το εμβόλιο. 

 

Η χώρα έχει εγκρίνει το εμβόλιο για οποιονδήποτε άνω των 16 ετών και δεν σκοπεύει να εμβολιάσει νεαρότερες ηλικίες. 

 

Στοιχεία του Υπουργείου Υγείας έδειξαν πως ο νεαρότερος πληθυσμός του Ισραήλ είναι μακράν πιο πιθανό να μολυνθεί με κορωνοϊό, με τους ηλικίας 10-19 ετών να αποτελούν το 21% των γνωστών κρουσμάτων. Η ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών ευθύνεται για το 19% γνωστών μολύνσεων. 

 

«Είναι υπερμεταδότες» σχολίασε ο Ido Hadari, διευθυντής των Υπηρεσιών Υγείας. «Αν εμβολιάσουμε αυτά τα παιδιά, θα πάψουν να είναι μεταδότες». 

 

Η χώρα ξεκίνησε τα εμβόλια κατά της Covid-19 στα τέλη Δεκεμβρίου, στην πιο γρήγορη εκστρατεία εμβολιασμού παγκοσμίως, έχοντας ήδη εμβολιάσει σχεδόν το 30% του πληθυσμού της, ενώ ήδη 900.000 άνθρωποι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

 

Οι αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα απέναντι στο χρόνο καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, που ξεκίνησε από τη Βρετανία, έχει ήδη φτάσει στη χώρα με τους Ισραηλινούς να διανύουν την ίδια στιγμή τρίτο καθεστώς lockdown. 

 

Τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού άγγιξαν περίπου τις 10.000 στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο χθες παρασκευή έπεσαν στις 7.000.

  

«Αν βλέπουμε φως; Βλέπουμε μια χαραμάδα φωτός», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις, σχολιάζοντας την πτώση του δείκτη αναπαραγωγής της COVID-19 κάτω του 1, την οποία πίστωσε στο lockdown και τους εμβολιασμούς, καθώς πάνω από το ¼ των 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί.

 

«Πετύχαμε μια παύση, αλλά την πετύχαμε στα υψηλά ποσοστά νοσηρότητας», σημείωσε προσθέτοντας πως τα εμβόλια «μείωσαν κυρίως τις περιπτώσεις σοβαρής νοσηρότητας, όχι απαραίτητα τον αριθμό των φορέων».

 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr