Ισραήλ: Στον εισαγγελέα ο Νετανιάχου με κατηγορίες για διαφθορά

Ισραήλ: Στον εισαγγελέα ο Νετανιάχου με κατηγορίες για διαφθορά Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κλήθηκε σε απολογία στις αρχές του Οκτωβρίου ενώπιον εισαγγελέα όσον αφορά τις κατηγορίες για διαφθορά που τον βαρύνουν, γνωστοποίησε ο συνήγορός του.

Ο ισραηλινός γενικός εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ απέρριψε την περασμένη Πέμπτη το αίτημα του δεξιού πρωθυπουργού του Ισραήλ να αναβληθεί για ακόμη μια φορά η ακρόαση αυτή.

Ο δικηγόρος Αμίτ Χαντάντ έκρινε χθες, σε βίντεο που διανεμήθηκε από τον εκπρόσωπο της οικογένειας Νετανιάχου, ότι θα όφειλε να είχε αποφασιστεί αναβολή της διαδικασίας, αλλά —πρόσθεσε— μετά την άρνηση του γενικού εισαγγελέα, «θα είμαστε παρόντες».

Ο Νετανιάχου είχε ζητήσει «η ακρόαση να αναβληθεί, λόγω της διάλυσης του κοινοβουλίου και της διεξαγωγής [βουλευτικών] εκλογών τη 17η Σεπτεμβρίου», να οριστεί «εύλογη» ημερομηνία μετά τη διαδικασία, ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όταν απέτυχε να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία, μετά την οριακή νίκη του στις πρόωρες εκλογές της 9ης Απριλίου, ο Νετανιάχου επέλεξε η Κνέσετ να ταχθεί με ψηφοφορία υπέρ της διάλυσής της και της προκήρυξης νέων εκλογών, για να αποφύγει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν να αναθέσει διερευνητική εντολή σε κάποιον άλλον και να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τον ίδιο.

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί την ικανοποίηση του αιτήματος περί αλλαγής της ημερομηνίας που ορίστηκε για την ακρόαση».

Τον Μάιο, ο εισαγγελέας είχε αναβάλει ήδη μια πρώτη φορά την ημερομηνία της ακρόασης που προβλεπόταν να γίνει από τη 10η Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός καλείται να καταθέσει για να απαντήσει στις κατηγορίες περί «διαφθοράς», «απάτης» και «κατάχρησης εμπιστοσύνης» σε τρεις υποθέσεις.

Ο Νετανιάχου, 69 ετών, 13 χρόνια στην εξουσία, απορρίπτει συλλήβδην τις κατηγορίες σε βάρος του και καταγγέλλει πως είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών».

Ακόμη κι αν αρχίσει να διενεργείται έρευνα σε βάρος του, δεν θα είναι νομικά υποχρεωμένος να παραιτηθεί, ακόμη και στην περίπτωση που κριθεί ένοχος και χάσει όλες τις εφέσεις που δικαιούται να υποβάλει. Η δικαστική διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια, σημειώνουν αναλυτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM