Το Ισραήλ σταματά να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα

Το Ισραήλ σταματά να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Το Ισραήλ θα σταματήσει να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό τη λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν, μια εβδομάδα μετά τη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος για να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς.

«Υπογράφω τη διαταγή να σταματήσει αμέσως η παροχή ηλεκτρικού στη λωρίδα της Γάζας», δηλώνει σ' ένα σύντομο βίντεο. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους και για να εξασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα είναι πλέον στη Γάζα την ημέρα μετά» τον πόλεμο, πρόσθεσε ενώ το Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου.

Πάντως, αρκετές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ηγετών της Χαμάς και του Άνταμ Μπόλερ, απεσταλμένου των ΗΠΑ για τους ομήρους, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο πολιτικός σύμβουλος της ηγεσίας της Χαμάς, Τάχερ αλ Νόνο. Νωρίτερα, η Χαμάς κάλεσε να αρχίσουν «αμέσως» έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραήλ: Το σχέδιο Τραμπ για τον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας «παίρνει μορφή»

Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας «παίρνει μορφή», δήλωσε νωρίτερα, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς. «Αυτό το σχέδιο παίρνει μορφή, υπάρχουν ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συντονισμό με την (αμερικανική) διοίκηση», είπε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής ομάδας εργασίας, διευκρινίζοντας πως πρέπει να «αναγνωριστούν οι χώρες» υποδοχής.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε την ιδέα της ανάκτησης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ προκειμένου να την ανοικοδομήσουν και να την κάνουν τη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κάτοικοί της θα μπορούσαν να απομακρυνθούν προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία, δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο. «Προετοιμασίες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για να δημιουργηθεί μία μεγάλης κλίμακας μεταναστευτική αρχή στους κόλπους του υπουργείου Άμυνας, διότι στην τελική πρόκειται για μια σημαντική επιχείρηση υλικοτεχνικής υποστήριξης», συνέχισε ο Σμότριτς, ενώπιον βουλευτών διαφόρων πολιτικών κομμάτων.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «ειδικής υπηρεσίας» στους κόλπους του υπουργείου του για την «εθελούσια αποχώρηση» των κατοίκων της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεσμευτεί να σεβαστεί την πρόταση του Τραμπ, αφού εκείνος του επιφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή. «Αυτή είναι η προοπτική να δημιουργηθεί μια ιστορική αλλαγή στη Μέση Ανατολή και για το κράτος του Ισραήλ», επισήμανε ο Σμότριτς υπενθυμίζοντας πως το αμερικανικό σχέδιο έχει ανάγκη «χώρες έτοιμες να (…) υποδεχθούν» τους εκτοπισμένους, κάτι που θα ήταν μια διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιο, «πολύ, πολύ, πολύ μακρά».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM