Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση Facebook Twitter
EPA
0

Τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης κλήθηκε να σχηματίσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν

Η εντολή σχηματισμού έρχεται  έπειτα από την ασυμφωνία του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη δημιουργία μίας κυβέρνησης ενότητας με τον αντίπαλό του στις εκλογές, Μπένι Γκαντς.

Η εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας – και η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο – κατέληξαν σε αδιέξοδο με τον συνδυασμό του Γκαντς «Μπλε και Λευκή Συμμαχία» να κερδίζει 33 έδρες και τη συντηρητική παράταξη «Λικούντ» του Νετανιάχου, αντίστοιχα 32 έδρες στο σύνολο των 120 του Εβραϊκού κοινοβουλίου (Κνεσέτ).


Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει στη διάθεσή του μέχρι και έξι εβδομάδες προκειμένου να προσπαθήσει σχηματίσει κυβέρνηση με τον πρόεδρο της χώρας να δηλώνει παράλληλα ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποφύγει μία νέα εκλογική αναμέτρηση, την τρίτη, κατά σειρά.

«Ο Νετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος σε ομιλία του έχοντας στο πλάι του τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο ίδιος είπε ότι κατέληξε στον κ. Νετανιάχου καθώς είχε 55 συστάσεις από μέλη του κοινοβουλίου έναντι των 54 που έλαβε για τον Γκαντς. 


Τη Δευτέρα, οι Αραβο-ισραηλινοί νομοθέτες συνέστησαν στον κ.Γκαντς , πρώην αρχηγό στρατού, να γίνει πρωθυπουργός. Η Ενωμένη Λίστα των αραβικών κομμάτων που κατέλαβαν την τρίτη θέση στις εκλογές, δήλωσε ότι θέλει να απομακρύνει τον κ. Νετανιάχου από την εξουσία. Ήταν η πρώτη φορά από το 1992 που αραβική πολιτική ομάδα είχε εκδώσει επικύρωση για έναν ισραηλινό πρωθυπουργό. Η Ενωμένη Λίστα κέρδισε 13 έδρες στις εκλογές. Εάν ο κ. Γκάντζ είχε την έγκριση και των 13 εδρών, θα εξακολουθούσε να υπολείπεται των 61 που απαιτούνται για την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος των 120 εδρών.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ