Το Ισραήλ λογοκρίνει καλλιτέχνη που υπερασπίστηκε την έφηβη Παλαιστίνια που χαστούκισε στρατιώτη

Το Ισραήλ λογοκρίνει καλλιτέχνη που υπερασπίστηκε την έφηβη Παλαιστίνια που χαστούκισε στρατιώτη Facebook Twitter
EPA/ABIR SULTAN
0

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έδωσε σήμερα εντολή στον ραδιοσταθμό του στρατού να λογοκρίνει έναν γνωστό Ισραηλινό συγγραφέα ο οποίος συνέκρινε μία Παλαιστίνια έφηβη με τη Ζαν ντ' Αρκ και την Άννα Φρανκ.

Η 16χρονη Άχεντ Ταμίμι συνελήφθη τον Δεκέμβριο έπειτα από ένα βίντεο δημοφιλές στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το οποίο τη δείχνει την ώρα που χτυπά Ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Για τους Παλαιστίνιους έγινε το σύμβολο της στράτευσης κατά της ισραηλινής κατοχής. Προκάλεσε επίσης την αντίδραση οργανώσεων και προσωπικοτήτων της ισραηλινής αριστεράς που αντιτίθενται στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, ανάμεσά τους και του Τζόναθαν Γκέφεν.

Ο Τζόναθαν Γκέφεν είναι ένας συγγραφέας και συνθέτης που είναι δημοφιλής στο Ισραήλ, γνωστός για τα παιδικά τραγούδια του και για το ότι έχει λάβει πολλές φορές θέση κατά της κατοχής και του δεξιού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ανήρτησε χθες στη σελίδα του στο Instagram ένα ποίημα στο οποίο συγκρίνει την Άχεντ Ταμίμι με την Άννα Φρανκ, την Ζαν ντ Άρκ και με την ηρωίδα της εβραϊκής αντίστασης στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Χάνα Σένες, που εκτελέστηκε σε ηλικία 23 ετών.

Δίπλα σε μια φωτογραφία της Άχεντ Ταμίμι που χαστουκίζει έναν στρατιώτη, ο συγγραφέας έγραψε: «Ένα 17χρονο όμορφο κορίτσι έκανε ένα τρομερό πράγμα και όταν ένας περήφανος στρατιώτης του στρατού κατέλαβε εκ νέου το σπίτι της, τον χαστούκισε. Γεννήθηκε εκεί μέσα, και υπάρχουν σε αυτό το χαστούκι 50 χρόνια κατοχής και ταπεινώσεων. Και την ημέρα που θα γραφτεί η ιστορία του αγώνα (...) το όνομά σου θα αναφέρεται μαζί με εκείνο της Ζαν ντ'Αρκ, της Χάνα Σένες και της Άννας Φρανκ».

Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι διέταξε τον διοικητή του ραδιοσταθμού του στρατού, που έχει υψηλή ακροαματικότητα στο Ισραήλ, να μην μεταδίδει κομμάτια του Τζόναθαν Γκέφεν και να μην του πάρει συνέντευξη.

«Το Κράτος του Ισραήλ αρνείται να παρέχει σε έναν άνθρωπο που παραληρεί μια πλατφόρμα για να συγκρίνει ένα νεαρό κορίτσι που έχασε τη ζωή του στο Ολοκαύτωμα και μια ηρωίδα που πολέμησε το ναζιστικό καθεστώς με την Άχεντ Ταμίμι η οποία επιτέθηκε σε έναν στρατιώτη», δήλωσε, καλώντας όλα τα ισραηλινά ΜΜΕ να κάνουν το ίδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM