Ισραήλ: Η ηγεσία κλείστηκε σε καταφύγιο, άσκηση για «φονικό στέλεχος» του κορωνοϊού

Ισραήλ: Η ηγεσία κλείστηκε σε καταφύγιο, άσκηση για νέο φονικό στέλεχος του κορωνοϊού Facebook Twitter
Ο Ναφτάλι Μπένετ (Φωτογραφία αρχείου ΑP)
0

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης κλείστηκαν σε πολεμικό καταφύγιο, κατά τη διάρκεια άσκησης προσομοίωσης μιας έξαρσης νέας φονικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. 

Η «Άσκηση Ωμέγα», που διαρκεί όλη την ημέρα, πήρε το όνομά της από ένα φανταστικό νέο στέλεχος του κορωνοϊού. Είναι ένα προληπτικό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο «για κάθε σενάριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας. 

Το πυρηνικό καταφύγιο στους λόφους της Ιερουσαλήμ, γνωστό ως «Εθνικό Κέντρο Διοίκησης», είχε χρησιμοποιηθεί και για τον συντονισμό των αρχικών ενεργειών στο ξέσπασμα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020. Το καταφύγιο κατασκευάστηκε πριν από μία δεκαετία και πλέον, λόγω της ανησυχίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας. 

Η άσκηση περιλαμβάνει τα μαζικά τεστ σε πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, εισαγωγές στο νοσοκομείο και απαγόρευση κυκλοφορίας, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπένετ. Τα συμπεράσματα της άσκησης θα κοινοποιηθούν σε ξένους εταίρους της χώρας. 

«Το Ισραήλ είναι ασφαλές και προστατευμένο. Προκειμένου να το διατηρήσουμε αυτό και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της κανονικής ζωής, πρέπει να εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να προετοιμαζόμαστε σε κάθε σενάριο», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε κάτι που να δείχνει ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι επίκειται ένα φονικό νέο στέλεχος κορωνοϊού. Το Ισραήλ επέβαλε lockdown για να αντιμετωπίσει τα πρώτα κύματα κορωνοϊού, αλλά μετά την εμφάνιση του τέταρτου κράτησε ανοιχτή την οικονομία και τα σχολεία, καθώς βασίστηκε στους εμβολιασμούς, τις αναμνηστικές δόσεις και τις μάσκες. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Διεθνή / Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι οι πυρκαγιές και οι επιθέσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να είναι μέρος της συστημικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο
NEWSROOM