Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο Facebook Twitter
Φωτ: Χ
0

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί σήμερα πως εξαπέλυσαν εκτενείς βομβαρδισμούς θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τα νέα πλήγματα, που καταγράφονται με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δυο πλευρές αφότου άρχισαν οι πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών στη μεθόριο των δυο κρατών πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 8η Οκτωβρίου 2023.

Την ίδια ώρα, περίπου 50 από τους 97 ομήρους οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023 είναι ακόμη ζωντανοί, φέρεται να δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου του Ισραήλ.

Ο κ. Νετανιάχου φέρεται να έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής· η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και αυτών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων στο νότιο Ισραήλ, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Κατά τη διάρκεια κατάπαυσης του πυρός διάρκειας μιας εβδομάδας, που συμφωνήθηκε και εφαρμόστηκε στα τέλη Νοεμβρίου, παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα άφησαν ελεύθερους 105 ομήρους, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης. Έκτοτε, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για νέα κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατούμενων έχουν αποδειχθεί άκαρπες.

Λιγότεροι από δέκα όμηροι έχουν απελευθερωθεί σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, αρκετοί άλλοι έχουν ανασυρθεί νεκροί.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Οκτωβρίου σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν.

Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41.431 Παλαιστίνιοι στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM