Ισραήλ: Αυτοί είναι οι τρεις όμηροι που θα απελευθερώσει σήμερα η Χαμάς

Ισραήλ: Αυτοί είναι οι τρεις όμηροι που θα απελευθερώσει σήμερα η Χαμάς Facebook Twitter
Από αριστερά: Ο Ορ Λέβι, ο Οχάντ Μπεν Άμι και ο Έλι Σαραμπί
0

Οι αρχές του Ισραήλ αποφάσισαν να αποφυλακίσουν εντός της ημέρας 183 παλαιστίνιους κρατούμενους, σε αντάλλαγμα για τους τρεις ομήρους τους οποίους ετοιμάζεται να αφήσει ελεύθερους η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε χθες Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο η Εταιρεία Παλαιστινίων Φυλακισμένων, μη κυβερνητική οργάνωση που καταπιάνεται με το ζήτημα.

Πρόκειται για «18 φυλακισμένους καταδικασμένους σε θάνατο, 54 καταδικασμένους σε βαριές ποινές και 111 που συνελήφθησαν στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου» 2023, εξήγησε η Αμάνι Σαράχνα, εκπρόσωπος της λέσχης κρατουμένων.

Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων επιβεβαίωσαν ότι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν είναι ο Οχάντ Μπεν Άμι , 56 ετών, ο Έλι Σαραμπί , 52 ετών και ο Ορ Λέβι , 34 ετών.

Ο Έλι Σαραμπί, 52 ετών, μεταφέρθηκε από το Κιμπούτς Beeri μαζί με τον αδελφό του, Yossi, ο θάνατος του οποίου έχει επιβεβαιωθεί. Η βρετανικής καταγωγής σύζυγος του Έλι, Lianne, και οι δύο κόρες του, Noiya και Yahel, δολοφονήθηκαν στην επίθεση. Ο κουνιάδος του Έλι Σαραμπί, Stephen Brisley, από την Ουαλία, δήλωσε ότι η ασφαλής επιστροφή του «ήταν πάντα αυτό το ένα ψίχουλο παρηγοριάς. Το να επιστρέψει ο  ζωντανός θα ήταν ίσως το μεγαλύτερο μνημόσυνο για τη Lianne και τα κορίτσια και είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε αυτό τώρα», δήλωσε στο BBC.

Ο Οχάντ Μπεν Άμι, 56 ετών, μεταφέρθηκε επίσης από το Kibbutz Beeri, μαζί με τη σύζυγό του, Raz.  Ο Οχάντ Μπεν Άμι, λογιστής, είναι «γνωστός για την καλή του κρίση και την αίσθηση του χιούμορ», σύμφωνα με το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων.

Ο Ορ Λέβι, 34 ετών, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Rishon LeZion, μια πόλη νότια του Τελ Αβίβ, διέφυγε από το φεστιβάλ Nova μαζί με τη σύζυγό του Eynav, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στην εκδήλωση. Ο Λέβι κρατήθηκε όμηρος και το πτώμα της συζύγου του βρέθηκε σε ένα καταφύγιο, όπου το ζευγάρι είχε κρυφτεί.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι οι αρχές είχαν λάβει τον κατάλογο των απαχθέντων που επρόκειτο να απελευθερωθούν το Σάββατο και ότι οι οικογένειές τους είχαν ενημερωθεί.

Η καθυστέρηση της Χαμάς να παράσχει τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερωθούν το Σάββατο υπογράμμισε τα εμπόδια που κρέμονται από την εύθραυστη συμφωνία που έχει σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Γάζα: Η 5η ανταλλαγή μετά την συμφωνία

Με τη σημερινή θα φθάσουν τις πέντε οι ανταλλαγές του είδους αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παρακολουθήσει τη διαδικασία από τις ΗΠΑ, όπου συνεχίζει την επίσκεψή του από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Ως σήμερα, είχαν αφεθεί ελεύθεροι 18 ισραηλινοί όμηροι και σε αντάλλαγμα κάπου 582 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, καθώς κι ένας υπήκοος Αιγύπτου.

Κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, με διάρκεια έξι εβδομάδων, προβλεπόταν να αφεθούν ελεύθεροι 33 ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.900 παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης· οι υπόλοιποι ισραηλινοί όμηροι, ζωντανοί και νεκροί, πρόκειται να επαναπατριστούν στις επόμενες δυο φάσεις. Στο Ισραήλ επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη τριών ομήρων, της Σίρι Μπίμπας και των δυο γιων της Αριέλ και Κφιρ, που θα ήταν σήμερα πέντε και δυο ετών, οι μικρότεροι σε ηλικία όμηροι. Η Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι σκοτώθηκαν, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι αρχές του Ισραήλ. Ο Γιαρντέν Μπίμπας, ο σύζυγος και πατέρας που αφέθηκε ελεύθερος στη Γάζα την 1η Φεβρουαρίου, εκλιπάρησε χθες τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να τους ξαναφέρει στο Ισραήλ.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, απομένουν στη Λωρίδα της Γάζας 76, όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που ακόμη τελεί υπό διαπραγμάτευση, θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων και τον οριστικό τερματισμό του πολέμου. Η τρίτη και τελευταία —αν υπάρξει— θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Η συνέχεια της διαδικασίας παραμένει αβέβαιη μετά την ανακοίνωση-σοκ του αμερικανού προέδρου Τραμπ πως σχεδιάζει η Λωρίδα της Γάζας να τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο κι ο πληθυσμός της να μεταφερθεί εκτός θυλάκου, για παράδειγμα στην Αίγυπτο ή στην Ιορδανία, για να γίνει ανοικοδόμησή της, κατ’ αυτόν η μετατροπή της σε «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής».

Αφού επέμεινε προχθές να διαλαλεί το σχέδιο αυτό, χθες Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως «δεν βιάζεται». Το Αμάν και το Κάιρο απέρριψαν την ιδέα, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε «εθνικής εκκαθάρισης». Ακόμη, το σχέδιο καταδικάστηκε τόσο από τη Χαμάς, όσο και από την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, το Ισραήλ ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη πως άρχισε να καταρτίζεται σχέδιο για την «οικειοθελή» αποχώρηση των Γαζαίων από τον πολιορκημένο θύλακο όπου σήμερα η έξοδός τους απαγορεύεται. Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 47.583 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από BBC

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM