Το Ισραήλ άφησε ελεύθερο έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο που κρατούνταν επί 10 μήνες χωρίς δίκη

Το Ισραήλ άφησε ελεύθερο έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο που κρατούνταν επί 10 μήνες χωρίς δίκη Facebook Twitter
0

Ένα στέλεχος του Συνδικάτου Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων ανακοίνωσε σήμερα ότι αφέθηκε ελεύθερος από την ισραηλινή στρατιωτική δικαιοσύνη έπειτα από δέκα μήνες κράτηση, χωρίς να ενημερωθεί ποτέ για τις κατηγορίες που έχουν στοιχειοθετηθεί εναντίον του.

Ο 54χρονος Όμαρ Νάζαλ παρέμεινε 10 μήνες στη φυλακή, ενώ παρουσιάστηκε 13 φορές ενώπιον ενός ισραηλινού στρατοδικείου, του μοναδικού που έχει αρμοδιότητα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, για να λάβει στο τέλςο «ένα γενικό κατηγορητήριο: κίνδυνος για την ασφάλεια της περιοχής».

«Όταν ο δικηγόρος μου ζήτησε λεπτομέρειες, αντιμετώπισε την άρνηση των στρατιωτικών δικαστών και εισαγγελέων», κατήγγειλε ο ίδιος.

Ο Νάζαλ συνελήφθη στις 23 Απριλίου στα σύνορα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία, απ' όπου θα αναχωρούσε για ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στη Βοσνία.

Στη συνέχεια τέθηκε σε διοικητική κράτηση, ένα εξωδικαστικό καθεστώς που επιτρέπει στο Ισραήλ να κρατά υπόπτους για περιόδους που ανανεώνονται επ' αόριστον και χωρίς να τους ενημερώνει για τις κατηγορίες εναντίον τους ή να δίνει στοιχεία της υπόθεσής τους στον δικηγόρο τους.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε από την πλευρά του ότι Νάζαλ κρατήθηκε «εξαιτίας της συμμετοχής του σε μια τρομοκρατική οργάνωση», το αριστερό κόμμα Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης και «όχι εξαιτίας των δραστηριοτήτων του ως δημοσιογράφος».

Ο ΟΗΕ καλεί τακτικά «να δικαστούν ή να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι» οι κρατούμενοι που έχουν τεθεί υπό διοικητική κράτηση στο Ισραήλ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 530, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστίνιων Κρατούμενων.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, περίπου 20 δημοσιογράφοι ή φοιτητές δημοσιογραφίας κρατούνται στο Ισραήλ, ένας εξ αυτών εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Ένας κρατούμενος δημοσιογράφος, ο Μοχάμεντ αλ Κικ, βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 16 ημέρες και πλέον η ζωή του είναι σε κίνδυνο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεντάγωνο: «Συντριπτικό πλήγμα» στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - «Ο Τραμπ θέλει ειρήνη»

Διεθνή / Πεντάγωνο: «Συντριπτικό πλήγμα» στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - «Ο Τραμπ θέλει ειρήνη»

Με σαφές μήνυμα ότι «δεν επιδιώκεται πόλεμος», αλλά «δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης «Midnight Hammer»
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ «τζογάρει» την προεδρία του με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «τζογάρει» την προεδρία του με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν

Υπό την πίεση του Νετανιάχου, θεώρησε την επίθεση στο Ιράν ως ευκαιρία που έπρεπε να εκμεταλλευτεί, αλλά και ως τρόπο να διαμορφώσει ένα προφίλ ηγέτη που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την αμερικανική στρατιωτική ισχύ
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Αντονέλι: To sex symbol της Ιταλίας που λερώθηκε από την επιχείρηση «καθαρά χέρια»

Διεθνή / Λάουρα Αντονέλι: To sex symbol της Ιταλίας που λερώθηκε από την επιχείρηση «καθαρά χέρια»

Η Αντονέλι πέθανε στις 22 Ιουνίου του 2015 σε ηλικία 73 ετών, γεμάτη πίκρα, σημαδεμένη από τη μεγάλη περιπέτεια, που βίωσε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και την έφερε στην πόρτα στης φυλακής
LIFO NEWSROOM