Το Ισραήλ άφησε ελεύθερο έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο που κρατούνταν επί 10 μήνες χωρίς δίκη

Το Ισραήλ άφησε ελεύθερο έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο που κρατούνταν επί 10 μήνες χωρίς δίκη Facebook Twitter
0

Ένα στέλεχος του Συνδικάτου Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων ανακοίνωσε σήμερα ότι αφέθηκε ελεύθερος από την ισραηλινή στρατιωτική δικαιοσύνη έπειτα από δέκα μήνες κράτηση, χωρίς να ενημερωθεί ποτέ για τις κατηγορίες που έχουν στοιχειοθετηθεί εναντίον του.

Ο 54χρονος Όμαρ Νάζαλ παρέμεινε 10 μήνες στη φυλακή, ενώ παρουσιάστηκε 13 φορές ενώπιον ενός ισραηλινού στρατοδικείου, του μοναδικού που έχει αρμοδιότητα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, για να λάβει στο τέλςο «ένα γενικό κατηγορητήριο: κίνδυνος για την ασφάλεια της περιοχής».

«Όταν ο δικηγόρος μου ζήτησε λεπτομέρειες, αντιμετώπισε την άρνηση των στρατιωτικών δικαστών και εισαγγελέων», κατήγγειλε ο ίδιος.

Ο Νάζαλ συνελήφθη στις 23 Απριλίου στα σύνορα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία, απ' όπου θα αναχωρούσε για ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στη Βοσνία.

Στη συνέχεια τέθηκε σε διοικητική κράτηση, ένα εξωδικαστικό καθεστώς που επιτρέπει στο Ισραήλ να κρατά υπόπτους για περιόδους που ανανεώνονται επ' αόριστον και χωρίς να τους ενημερώνει για τις κατηγορίες εναντίον τους ή να δίνει στοιχεία της υπόθεσής τους στον δικηγόρο τους.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε από την πλευρά του ότι Νάζαλ κρατήθηκε «εξαιτίας της συμμετοχής του σε μια τρομοκρατική οργάνωση», το αριστερό κόμμα Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης και «όχι εξαιτίας των δραστηριοτήτων του ως δημοσιογράφος».

Ο ΟΗΕ καλεί τακτικά «να δικαστούν ή να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι» οι κρατούμενοι που έχουν τεθεί υπό διοικητική κράτηση στο Ισραήλ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 530, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστίνιων Κρατούμενων.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, περίπου 20 δημοσιογράφοι ή φοιτητές δημοσιογραφίας κρατούνται στο Ισραήλ, ένας εξ αυτών εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Ένας κρατούμενος δημοσιογράφος, ο Μοχάμεντ αλ Κικ, βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 16 ημέρες και πλέον η ζωή του είναι σε κίνδυνο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΕΤΟΧΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΛΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ έχασε την προθεσμία για τη δημοσιοποίηση χρηματιστηριακών συναλλαγών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιεί τις συναλλαγές που σχετίζονται με μετοχές, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 δολάρια, εντός 45 ημερών
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / CNN: Το Ιράν αναζητά νέο «όπλο ισχύος» στα βάθη των Στενών του Ορμούζ

Το Ιράν επιχειρεί να μετατρέψει τα Στενά του Ορμούζ σε νέο πεδίο γεωπολιτικής πίεσης, βάζοντας στο στόχαστρο τα υποθαλάσσια καλώδια που στηρίζουν το παγκόσμιο διαδίκτυο και τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM