Το Ισραήλ άφησε ελεύθερο έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο που κρατούνταν επί 10 μήνες χωρίς δίκη

Το Ισραήλ άφησε ελεύθερο έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο που κρατούνταν επί 10 μήνες χωρίς δίκη Facebook Twitter
0

Ένα στέλεχος του Συνδικάτου Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων ανακοίνωσε σήμερα ότι αφέθηκε ελεύθερος από την ισραηλινή στρατιωτική δικαιοσύνη έπειτα από δέκα μήνες κράτηση, χωρίς να ενημερωθεί ποτέ για τις κατηγορίες που έχουν στοιχειοθετηθεί εναντίον του.

Ο 54χρονος Όμαρ Νάζαλ παρέμεινε 10 μήνες στη φυλακή, ενώ παρουσιάστηκε 13 φορές ενώπιον ενός ισραηλινού στρατοδικείου, του μοναδικού που έχει αρμοδιότητα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, για να λάβει στο τέλςο «ένα γενικό κατηγορητήριο: κίνδυνος για την ασφάλεια της περιοχής».

«Όταν ο δικηγόρος μου ζήτησε λεπτομέρειες, αντιμετώπισε την άρνηση των στρατιωτικών δικαστών και εισαγγελέων», κατήγγειλε ο ίδιος.

Ο Νάζαλ συνελήφθη στις 23 Απριλίου στα σύνορα της Δυτικής Όχθης με την Ιορδανία, απ' όπου θα αναχωρούσε για ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στη Βοσνία.

Στη συνέχεια τέθηκε σε διοικητική κράτηση, ένα εξωδικαστικό καθεστώς που επιτρέπει στο Ισραήλ να κρατά υπόπτους για περιόδους που ανανεώνονται επ' αόριστον και χωρίς να τους ενημερώνει για τις κατηγορίες εναντίον τους ή να δίνει στοιχεία της υπόθεσής τους στον δικηγόρο τους.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε από την πλευρά του ότι Νάζαλ κρατήθηκε «εξαιτίας της συμμετοχής του σε μια τρομοκρατική οργάνωση», το αριστερό κόμμα Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης και «όχι εξαιτίας των δραστηριοτήτων του ως δημοσιογράφος».

Ο ΟΗΕ καλεί τακτικά «να δικαστούν ή να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι» οι κρατούμενοι που έχουν τεθεί υπό διοικητική κράτηση στο Ισραήλ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 530, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστίνιων Κρατούμενων.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, περίπου 20 δημοσιογράφοι ή φοιτητές δημοσιογραφίας κρατούνται στο Ισραήλ, ένας εξ αυτών εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Ένας κρατούμενος δημοσιογράφος, ο Μοχάμεντ αλ Κικ, βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 16 ημέρες και πλέον η ζωή του είναι σε κίνδυνο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM