Ο αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια στην Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια οργάνωση προάσπισης των παιδιών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρόλο του διαδικτύου.

 

Σύμφωνα με το Ίδρυμα ANAR (Βοήθεια σε παιδιά και εφήβους που κινδυνεύουν), ο αριθμός των τηλεφωνημάτων και των μηνυμάτων που δέχθηκε το ίδρυμα εκ μέρους θυμάτων σεξουαλικής βίας «εκτοξεύτηκε» σε 1.093 τον περασμένο χρόνο από 273 το 2008.

 

Η οργάνωση εκτιμά ότι μονάχα το 10% των ανηλίκων αυτών στρέφεται στην αστυνομία για να καταγγείλει τους δράστες.

 

Σχεδόν τέσσερα στα πέντε θύματα είναι κορίτσια, στην πλειονότητά τους έφηβες, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, στην οποία αποκαλύπτεται, επίσης, ότι τα αγόρια θύματα είναι σε γενικές γραμμές κάτω των 12 ετών. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις πρόκειται για ασέλγεια, όμως ένα θύμα στα δέκα κατήγγειλε βιασμό.

 

«Μπορούμε, ως κοινωνία, να επιτρέψουμε τέτοιους αριθμούς, την ώρα που πίσω τους βρίσκονται ευάλωτα θύματα, τα οποία υποφέρουν, χωρίς να επιβάλλονται μέτρα;», είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Σονσόλες Μπαρτολόμε, υπεύθυνη για νομικά θέματα του ιδρύματος ANAR.

 

Εξάλλου, η οργάνωση προειδοποιεί για το ρόλο του Διαδικτύου στην αύξηση του αριθμού των περιστατικών σεξουαλικής βίας.

 

«Οι νέες τεχνολογίες άνοιξαν τον δρόμο για νέα είδη αξιόποινων πράξεων», όπως το "grooming", η αποπλάνηση παιδιών στο Διαδίκτυο, εξήγησε η Μπαρτολόμε.

 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος ANAR Μπενιαμίν Μπαλεστέρος, η εύκολη πρόσβαση, μέσω του Διαδικτύου, στην πορνογραφία ευθύνεται για την «πολύ ανησυχητική» αύξηση των περιστατικών ομαδικής σεξουαλικής βίας, που αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ισπανία περίπου το 10% των περιστατικών βίας σε βάρος ανηλίκων, έναντι 2,1% το 2008.

 

«Πιστεύουμε ότι αυτό συνδέεται ξεκάθαρα με τη χρήση χωρίς γονικό έλεγχο του Διαδικτύου και την πρόσβαση στην πορνογραφία», που προωθεί ομαδικές βιαιοπραγίες και καταστάσεις όπου «η γυναίκα ταπεινώνεται και κακοποιείται», επισήμανε.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr