Ισπανία: Πλημμυροπαθείς πέταξαν λάσπη και επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον του βασιλιά Φίλιππου και του πρωθυπουργού

Ισπανία: Ένταση κατά την επίσκεψη του βασιλιά Φίλιππου και του πρωθυπουργού στους πλημμυροπαθείς Facebook Twitter
Φωτ: El Pais
0

Ένταση επικράτησε στην περιοχή Παιπόρτα στη Βαλένθια όπου πραγματοποιούσαν επίσκεψη ο βασιλιάς Φίλιππος με τη βασίλισσα Λετίθια και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να επιθεωρήσουν την περιοχή που «χτυπήθηκε» από τις φονικές πλημμύρες.

Πολίτες που επλήγησαν από τις φονικές βροχοπτώσεις πέταξαν λάσπη και επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον τους.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε από το σημείο ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος προσπάθησε να μιλήσει με τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι χθες Σάββατο, ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανήγγειλε την ανάπτυξη επιπλέον 5.000 στρατιωτικών, για να προσφέρουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς και για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους, αυξάνοντας το σύνολό τους στους 7.500. Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ στην Ισπανία σε καιρό ειρήνης», σύμφωνα με τον κ. Σάντσεθ.

Στους στρατιωτικούς προστίθενται 5.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες που πήγαν να υποστηρίζουν τους άλλους 5.000 συναδέλφους τους στο πεδίο, πάντα σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Οι ενισχύσεις αυτές αναμένονται με ανυπομονησία σε κάποιες κοινότητες όπου η κατάσταση εξακολουθεί, μέρες μετά την τραγωδία, να χαρακτηρίζεται χαοτική.

Πλημμύρες στην Ισπανία: Το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας»

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τις ισπανικές αρχές χθες βράδυ, τουλάχιστον 213 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες έπεσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο νοτιοανατολικό τμήμα της ιβηρικής χερσονήσου.

ύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ), οι βροχοπτώσεις κατά τόπους ισούνταν με αυτές που καταγράφονται «σε έναν χρόνο» μέσα σε μερικές ώρες. Ο κατακλυσμός αυτός συνδέεται με το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας», τοπικής ύφεσης σε χαμηλό υψόμετρο, αρκετά συνηθισμένο στις ακτές της Ισπανίας, που πιθανόν επέτεινε η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες, καθώς η θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί μεγαλύτερες ποσότητες υγρασίας και κάνει τις βροχές σφοδρότερες. Με 210 νεκρούς, η περιφέρεια Βαλένθια υπέστη το σκληρότερο χτύπημα. Η Καστίλη-Λα Μάντσα κατέγραψε δυο θανάτους και η Ανδαλουσία έναν.

Οι αρχές προεξοφλούν πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει ακόμη πιο βαρύς, ενώ εξετάζονται πλέον μεθοδικά κουφάρια αυτοκινήτων που κατέληξαν σε υπόγειες σήραγγες και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM