Ισπανία: «Ναι» από το κοινοβούλιο στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου που επιτρέπει ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 16 χρόνια

Ισπανία: «Ναι» από το κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση για το νομοσχέδιο που επιτρέπει ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 16 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή φύλου από την ηλικία των 16 ετών.

Αν υιοθετηθεί, όπως προβλέπεται, από την Γερουσία τις επόμενες εβδομάδες, ο νόμος θα εντάξει την Ισπανία στην μικρή λίστα των χωρών που επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου μέσω μίας απλής διοικητικής πράξης.

Στην Ευρώπη, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που παραχώρησε αυτό το δικαίωμα στα διεμφυλικά άτομα το 2014.

Ο νόμος, που στηρίχθηκε από το κόμμα Podemos, εγκρίθηκε με 188 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 7 αποχές.

Με τον νόμο αυτό τα trans άτομα θα μπορούν να αλλάζουν το όνομα και το φύλο τους στην ταυτότητά τους κλείνοντας ένα απλό ραντεβού με τις διοικητικές υπηρεσίες.

Δεν θα απαιτούνται ιατρικές γνωματεύσεις ή αποδείξεις πως υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία επί δύο χρόνια, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

«Ο νόμος ξεπληρώνει ένα ιστορικό χρέος του κράτους απέναντι στα τρανς άτομα» δήλωσε η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, που προωθούσε το νομοσχέδιο αυτό. «Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες», επέμεινε, καταγγέλλοντας την «τρανσφοβία».

Ο «Νόμος Τρανς» όπως αποκαλείται θα επιτρέψει στους εφήβους ηλικίας 14-16 ετών να αλλάζουν το φύλο τους στο ληξιαρχείο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται στη διαδικασία αυτή από τους νόμιμους κηδεμόνες τους.

Για τα νεότερα άτομα, ηλικίας 12-14 ετών, θα χρειάζεται δικαστική απόφαση, όπως συμβαίνει σήμερα για όλους τους ανήλικους.

Σε κάθε περίπτωση, από την υποβολή του αιτήματος μέχρι την επικύρωσή του, θα μεσολαβεί ένα διάστημα τριών μηνών, ώστε να δίνεται χρόνος στους αιτούντες για να επιβεβαιώνουν την απόφασή τους.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος απαγορεύει επίσης τις λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής» με στόχο την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου, ενώ τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και τις 150.000 ευρώ.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ