Ισπανία: Εκταφή διαβόητου φασίστα από κοιμητήριο της Μαδρίτης - Λόγω «ηθικής προσβολής» στα θύματα του εμφυλίου

Ισπανία: Εκταφή διαβόητου φασίστα από κοιμητήριο της Μαδρίτης - Λόγω «ηθικής προσβολής» στα θύματα του εμφυλίου Facebook Twitter
0

Η οικογένεια του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή και ηγέτη της Iσπανικής Φάλαγγας, μιας ένοπλης φασιστικής οργάνωσης, θα κάνουν εκταφή τών οστών του από την Κοιλάδα των Πεσόντων, προτού αυτά απομακρυνθούν βάσει της νέας νομοθεσίας που ισχύει προς τιμήν των θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου και της δικτατορίας του Φράνκο. 

Ο Πρίμο ντε Ριβέρα που εκτελέστηκε στη φυλακή τον Νοέμβριο του 1936, τάφηκε τελικά το 1959 στη βασιλική της Κοιλάδας των Πεσόντων, συγκρότημα ταφικών μνημείων για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. 

Τα λείψανα του πιο διαβόητου ανθρώπου που ήταν θαμμένος στη Βασιλική, εκείνα του στρατηγού Φράνκο, απομακρύνθηκαν πριν από περίπου τρία χρόνια, δίνοντας τέλος σ'αυτό που ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεζ είχε αποκαλέσει «ηθική προσβολή που συνιστά η δημόσια εξύμνηση ενός δικτάτορα». 

Την περασμένη εβδομάδα, η γερουσία της Ισπανίας ενέκρινε νομοθεσία που, μεταξύ άλλων, φιλοδοξεί να αποκαταστήσει «τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια» των θυμάτων της σύγκρουσης και της επακόλουθης δικτατορίας. Περιλαμβάνει μέτρα για τον «επαναπροσδιορισμό» της Κοιλάδας των Πεσόντων -ένα μαζικό τάφο που φιλοξενεί τις σορούς περίπου 34.000 ανθρώπων και από τις δύο πλευρές του εμφυλίου- μετατρέποντάς το σε πολιτικό νεκροταφείο.

Χθες, η οικογένεια του Πρίμο ντε Ριβέρα, ανακοίνωσε πως θα γίνει εκταφή και ταφή εκ νέου, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, «σε ιερό χώμα και σε συμφωνία με την τελετουργία των Καθολικών». 

Σε ανακοίνωσή της στην ισπανική εφημερίδα ABC, η οικογένεια σημειώνει πως οι αρχές δεν θα χρειαστεί να αναμειχθούν στην εκταφή, όπως ορίζει ο νέος νόμος, προσθέτοντας: «Η διαδικασία εκταφής πρέπει και θα παραμείνει αυστηρά οικογενειακή υπόθεση ώστε να μη γίνει δημόσιο θέαμα που ίσως οδηγήσει σε αντιπαράθεση μεταξύ των Ισπανών». 

H νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία αρχείου καταγραφής και εθνικής τράπεζας DNA που θα βοηθήσει στον εντοπισμό και την αναγνώριση λειψάνων των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανώνυμους τάφους. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM