Ισημερινός: Δίωξη στον πρώην ΥΠΕΞ για τα Wikileaks - Καταζητείται από την αστυνομία

Ισημερινός: Δίωξη στον πρώην ΥΠΕΞ για τα Wikileaks - Καταζητείται από την αστυνομία Facebook Twitter
EPA
0

Δικαστής του Ισημερινού διέταξε να προφυλακιστεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρδο Πατίνιο, για ύποπτες σχέσεις με τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον ιστότοπο Wikileaks. 

Η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο κατηγορεί τον Πατίνιο, υπουργό Εξωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, πως έχει σχέσεις με τον ιστότοπο WikiLeaks.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μορένο ακύρωσε το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον ιδρυτή του WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, το 2012, και ο Αυστραλός συνελήφθη από Βρετανούς αστυνομικούς μέσα στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.


Η κυβέρνηση του Κορέα είχε δώσει άσυλο στον Ασάνζ, αλλά ο Μορένο τον κατηγόρησε ότι παραβίασε επανειλημμένα τους όρους, διατάραξε τις σχέσεις της χώρας του με άλλα κράτη και ότι έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την ιδιωτική του ζωή.

Ο ιστότοπος που ίδρυσε ο Αυστραλός διέψευσε τις κατηγορίες αυτές, για τις οποίες δεν παρουσιάστηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο από τον σημερινό πρόεδρο του Ισημερινού. Το WikiLeaks θεωρεί πως ο Μορένο απλώς προσπάθησε να εκτρέψει την προσοχή από τις καταγγελίες σε βάρος του για διαφθορά.

Ο Πατίνιο, οικονομολόγος που το 2018 είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε «μαχητική αντίσταση» εναντίον του Μορένο, εγκατέλειψε τη χώρα οδικώς την Τετάρτη, γνωστοποίησαν οι αρχές του Ισημερινού.

Ο πρώην επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού φέρεται επίσης να είχε σχέσεις με τον σουηδό, φερόμενο ως χάκερ, Όλα Μπίνι, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι Πατίνιο και Μπίνι είχαν επισκεφθεί τον Ασάνζ ενόσω διέμενε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ότι οι δύο τους ενέχονται σε σχέδιο «αποσταθεροποίησης» της κυβέρνησης.

Οι εισαγγελικές αρχές κίνησαν «ποινική διαδικασία σε βάρος του Ρικάρδο Πατίνιο διότι φέρεται να διέπραξε το αδίκημα της υποκίνησης» βίας. Ο πρώην ΥΠΕΞ είχε προτρέψει σε ομιλία του πολίτες «να καταλάβουν δημόσιους θεσμούς και να κλείσουν δρόμους».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δικαστής «δέχθηκε το αίτημα του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, διέταξε την προφυλάκισή του και ζήτησε να εκδοθεί "κόκκινη ειδοποίηση" [σ.σ. διεθνές ένταλμα σύλληψης ενόψει έκδοσης] της Ιντερπόλ».


Ο Πατίνιο, ο οποίος στο παρελθόν έχει διαψεύσει τις κατηγορίες, δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM