Ισημερινός: Αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση σε περίπτωση βιασμού

Ισημερινός: Αποποινικοποιήθηκαν οι αμβλώσεις σε περίπτωση βιασμού Facebook Twitter
EPA
0

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισημερινού αποποινικοποίησε την άμβλωση, που γίνεται σε περιπτώσεις βιασμού, ένα σημαντικό βήμα στην συντηρητική, καθολική χώρα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ψήφισε 7-2 υπέρ της κήρυξης αντισυνταγματικών δύο άρθρων του ποινικού κώδικα.

Η απόφαση ελήφθη ως απάντηση σε αναφορά από ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και ανοίγει το δρόμο για την τροποποίηση άρθρων της σχετικής νομοθεσίας.

Η άμβλωση παραμένει ένα βαθιά διχαστικό ζήτημα στη Λατινική Αμερική, όπου οι χώρες έχουν αυστηρούς νόμους που απαγορεύουν, τον τερματισμό της κύησης.

Τα μόνα μέρη όπου οι εκτρώσεις, είναι επί του παρόντος, νόμιμες στην περιοχή είναι η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Κούβα, η Γουιάνα και τμήματα του Μεξικού.

Ωστόσο, σε άλλες χώρες επιτρέπεται ο τερματισμός κύησης σε περιπτώσεις βιασμού. Μεταξύ αυτών οι Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία και Παναμάς, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Η ισχύουσα νομοθεσία του Ισημερινού επιτρέπει την άμβλωση μόνο όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή μετά από βιασμό μιας γυναίκας με ψυχική αναπηρία.

Με την νέα απόφαση του δικαστηρίου, πλέον αποποινικοποιείται η άμβλωση σε όλες τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης,  που προκύπτει από βιασμό.

Οι αναλυτές λένε ότι το δικαστήριο μπορεί τώρα να απαιτήσει από την Εθνοσυνέλευση να μεταρρυθμίσει τα άρθρα, που έχουν κηρυχθεί αντισυνταγματικά.

Το 2019, η συνέλευση της χώρας ψήφισε κατά της αποποινικοποίησης της άμβλωσης σε όλες τις περιπτώσεις βιασμών και εμβρυϊκών ανωμαλιών, εν μέσω έντονης αντίθεσης, που προκύπτει από την επιρροή, που ασκεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ακτιβιστές υπέρ της επιλογής χαιρέτισαν την απόφαση με εκδηλώσεις έξω από το κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην πρωτεύουσα, Κίτο.

Ο Εθνικός Συνασπισμός Γυναικών του Ισημερινού, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη χαρακτήρισε «ιστορική» ημέρα ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει «να αγωνίζεται» για να γίνει νόμιμη η άμβλωση σε κάθε περίπτωση.

Η Lolo Miño, μία από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα ανέφερε στο Twitter πως έχει δάκρυα στα μάτια καθώς γράφει την ανάρτησή της, γιατί απλά δεν το πιστεύει. «Σήμερα, κορίτσια και γυναίκες που είναι θύματα βιασμού έχουν μία δεύτερη ευκαιρία στον Ισημερινό».

Ωστόσο υπήρχε και η αντίθετη άποψη, με διαδηλώσεις από ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων, οι οποίοι επέκριναν την απόφαση.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αμβλώσεις στον Ισημερινό αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Λόγω των περιορισμών, οι γυναίκες και τα κορίτσια αναζητούν τον τελευταίο χρόνο, παράνομες και μη ασφαλείς τρόπους για να κάνουν άμβλωση, κινήσει που μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία τους ακόμα και στον θάνατο.

Μεταξύ του 2008 και του 2018, περίπου 20.000 κορίτσια κάτω των 14 ετών (ηλικία συγκατάθεσης για συνεύρεση στον Ισημερινό) γέννησαν στη χώρα, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων Fundación Desafío.

Το ένα τέταρτο όλων των εγκυμοσύνων αυτών, ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών, ήταν αποτέλεσμα βιασμού, ανέφερε η ομάδα.

Εν τω μεταξύ, σε εθνικό επίπεδο, κατά μέσο όρο, κάθε μέρα 11 γυναίκες αναφέρουν περιστατικά βιασμού.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Guillermo Lasso, συντηρητικός Καθολικός και υπέρμαχος που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 24 Μαΐου, δήλωσε ότι έχει «πλήρη σεβασμό» στην απόφαση.

«Η ανεξαρτησία των κυβερνητικών κλάδων και ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους είναι αρχές, που δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», ανέφερε σε δήλωσή του.

Σε όλη την Λατινική Αμερική, υπήρξε αυξημένη εκστρατεία υπέρ των επιλογών (για άμβλωση), γνωστή ως «πράσινο κύμα», παραπέμποντας στο χρώμα, που φορούσαν οι διαδηλωτές.

Τον Ιανουάριο, η Αργεντινή, μια από τις πιο σημαντικές χώρες της περιοχής, νομιμοποίησε την άμβλωση έως την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ορισμένες άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις. Μεταξύ αυτών είναι η Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα, όπου το κοινοβούλιο έδωσε την αρχική του έγκριση σε ένα νομοσχέδιο, που καθιστά σχεδόν αδύνατη την νομιμοποίηση της άμβλωσης.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ