Ιράν: Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις παραβιάζουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Ιράν: Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις παραβιάζουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά Facebook Twitter
0

«Αδιαμφισβήτητη» παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος την απόφαση της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία ενέκρινε χθες, Πέμπτη την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων του και άλλες δραστηριότητες που δεν συνδέονται με τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά.

«Η κίνηση της Γερουσίας παραβιάζει αδιαμφισβήτητα τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της πυρηνικής συμφωνίας», δήλωσε σήμερα ο Αλι Ακμπάρ Βελαγιατί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με ΜΜΕ.

«Η ιρανική επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της συμφωνίας θα εξετάσει βεβαίως την κίνηση του Κογκρέσου και θα εκδώσει μια αρμόζουσα απάντηση».

Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εν συνεχεία να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να καταστεί νόμος του κράτους.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις «τη χειρότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ ύστερα από διαπραγματεύσεις». Με τη συμφωνία, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί σε σχέση με το πρόγραμμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο περιφερειακός σύμμαχός της, η Σαουδική Αραβία, κατηγορούν το Ιράν ότι υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή. Το Ιράν κατηγορεί από την πλευρά του την Ουάσινγκτον και το Ριάντ ότι προωθούν τον ισλαμιστικό ριζοσπαστισμό στην περιοχή.

«Η Αμερική προσπαθεί να καλύψει τις ήττες που υπέστη επανειλημμένα από το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία», είπε ο Βελαγιατί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM