Ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραϊσί αναμένεται να αναδειχθεί νικητής στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν, από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το 62,2% των ψήφων σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα. 

 

Από τις 28,6 εκατομμύρια ψήφους που έχουν καταμετρηθεί, ο Ραϊσί συγκέντρωσε «περισσότερες από 17.800.00», δήλωσε ο Τζαμάλ Ορφ πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.

 

Ο Ορφ δεν ανακοίνωσε το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Φέτος είχαν εγγραφεί 59,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ηλικίας 18 ετών και άνω.

 

Σύμφωνα με τα μερικά επίσημα στοιχεία που έδωσε ο Ορφ στη δημοσιότητα, ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχσέν Ρεζαΐ βρέθηκε στη δεύτερη θέση με περισσότερο από το 11,5% των ψήφων, μπροστά από τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Αμπντολνασέρ Χεματί (8,3%) και τον βουλευτή Αμιρχοσεΐν Γκαζιζαντέχ Χασεμί (3,4%). Περισσότερα από το 14% των ψηφοδελτίων ήταν λευκά ή άκυρα.

 

Ο Ραϊσί είναι ο ανώτατος δικαστής του Ιράν και έχει υπερσυντηρητικές απόψεις. Είναι στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ και στο παρελθόν έχει συνδεθεί με εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων. 

 

Νωρίτερα και προτού ανακοινωθούν τα μερικά αποτελέσματα ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συνεχάρη τον Ραϊσί για τη νίκη του, κάτι που έπραξαν και οι τρεις αντίπαλοί του.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters, dpa