Ιράν: «Κανένα ίχνος ζωής» στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου, σβήνουν οι ελπίδες να είναι ζωντανός ο Ραϊσι

Ιράν: «Κανένα ίχνος ζωής» στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου, σβήνουν οι ελπίδες να είναι ζωντανός ο Ραϊσι Facebook Twitter
Φωτογραφία από το σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν/Φωτ.: Getty Images
0

«Κανένα ίχνος ζωής» δεν εντοπίστηκε στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Περίπου 12 ώρες μετά την είδηση ότι χάθηκε η επικοινωνία με το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της Τεχεράνης, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου «η κατάσταση δεν φαίνεται καλή».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε δηλώσεις του επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου Πιρ Χοσεϊν Κολιβάντ, σύμφωνα με τον οποίο «δεν υπάρχουν ίχνη ζωής» στο σημείο που εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας προερχόμενους από το Αζερμπαϊτζάν όπου πραγματοποιούσαν επίσκεψη και είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλίγιεφ.

Ιράν: «Κανένα ίχνος ζωής» στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου, σβήνουν οι ελπίδες να είναι ζωντανός ο Ραϊσι Facebook Twitter

Εμπραχίμ Ραϊσί: Τι θα συμβεί αν εντοπιστεί νεκρός

Εάν εντοπιστεί νεκρός από τη συντριβή του ελικοπτέρου του, τότε ο θάνατός του θα έχει εκτεταμένες συνέπειες.

Στο άμεσο διάστημα, ο αντιπρόεδρός του Ιράν, Μοχάμαντ Μοχμπέρ, θα αναλάβει τον έλεγχο και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 50 ημερών.

Ο Ραΐσι δεν ήταν καθολικά δημοφιλής στο Ιράν. Έγινε πρόεδρος το 2021, κατά τη δεύτερη υποψηφιότητά του για το αξίωμα, με ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της τάξεως του 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος, έχει ακολουθήσει μια στρατηγική για την επέκταση της περιφερειακής επιρροής του Ιράν - υποστηρίζοντας στρατιωτικούς αντιπροσώπους σε όλη τη Μέση Ανατολή, επιταχύνοντας το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα πολέμου με το Ισραήλ.

Ο διάδοχος του Ραΐσι θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και σίγουρα θα είναι εξίσου υπερσυντηρητικός και σκληροπυρηνικός κληρικός.
Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραϊσί θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν. Θεωρούνταν ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Χαμενεΐ μετά το θάνατό του, ο άλλος ήταν ο γιος του Χαμενεΐ, ο Μοτζταμπά.

Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραϊσί θα θρηνήσει- για πολλούς όμως, θα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου που είχε αίμα στα χέρια του.

Ποιος είναι ο Εμπραχίμ Ραϊσί

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1960 στην ιερή πόλη Μασχάντ και σε ηλικία μόλις 20 ετών, ο Ραϊσί διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Καράζ, δίπλα στην Τεχεράνη, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρέμεινε στο δικαστικό σύστημα: Γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν.

Το 2016, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διόρισε τον Ραϊσί επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ, καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Το 2017 κατάφερε να συγκεντρώσει το 38% των ψήφων, όμως δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Χασάν Ροχανί, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του Ιράν ήδη από τον πρώτο γύρο. 

Το 2019, ο Χαμενεΐ τον διόρισε στην ισχυρή θέση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος. Ο Ραΐσι εξελέγη επίσης αναπληρωτής πρόεδρος της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, του 88μελούς κληρικού οργάνου που είναι υπεύθυνο για την εκλογή του επόμενου ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

«Στο στόχαστρο» για τις μαζικές εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων του 1988

Για την ιρανική αντιπολίτευση που βρίσκεται στην εξορία το όνομα του Ραϊσί συνδέεται με τις μαζικές εκτελέσεις μαρξιστών και αριστερών κρατούμενων το 1988, την εποχή που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης. 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Ραϊσί τον Νοέμβριο του 2019, επικαλούμενο τη συμμετοχή του στην «επιτροπή θανάτου» του 1988 ως εισαγγελέας. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος Ιρανός ηγέτης που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.

Όταν ρωτήθηκε το 2018 και το 2020 για αυτή τη μαύρη σελίδα στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν, ο Ραϊσί αρνήθηκε ότι ενεπλάκη με τον οποιονδήποτε τρόπο, όμως χαιρέτισε «την εντολή» την οποία, όπως δήλωσε, έδωσε ο Αγαιτολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για τις εκκαθαρίσεις αυτές.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Υγείας προσπάθησε πολλές φορές να αποτάξει τον τίτλο του αντιεμβολιαστή, ωστόσο οι πράξεις και τα λόγια του έως σήμερα αποδεικνύουν το αντίθετο
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM