Ο φόβος έχει κυριεύσει τους πολίτες του Ιράν, την ώρα που το Ισραήλ διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις σφοδρές επιθέσεις.
Από το πρωί της Κυριακής συνεχίζονται ακατάπαυστα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, όπου στοχεύουν στρατιωτικές υποδομές και πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Μάλιστα νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός (IDF) απηύθυνε επείγουσα προειδοποίηση στους Ιρανούς πολίτες, καλώντας τους να εγκαταλείψουν άμεσα τις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές υποδομές και εργοστάσια παραγωγής όπλων στο Ιράν.
Η ανακοίνωση έγινε μέσω ανάρτησης στον επίσημο λογαριασμό των IDF στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Όλα τα άτομα που βρίσκονται εντός ή γύρω από εργοστάσια παραγωγής στρατιωτικών όπλων και τα υποστηρικτικά τους ιδρύματα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τις περιοχές αυτές και να μην επιστρέψουν μέχρι νεωτέρας. Η παρουσία σας κοντά σε αυτή την υποδομή θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα στον απόηχο της τεταμένης κατάστασης, εκατοντάδες Ιρανοί πολίτες έχουν ξεκινήσει και εγκαταλείπουν την Τεχεράνη, σχηματίζοντας ουρές τόσο στα βεζινάδικα όσο και στους αυτοκινητόδρομους της χώρας.


Ιρανοί πολίτες εγκαταλείπουν την Τεχεράνη
Κάτοικος της Sa'adat Abad, μιας εύπορης συνοικίας στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης, δήλωσε στο CNN ότι άκουγε εκρήξεις όλη τη νύχτα. Μάλιστα κάποιες ήταν τόσο ισχυρές που τραντάχτηκε ολόκληρο το κτίριο όπου διαμένει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, επικράτησε χάος καθώς οι κάτοικοι έτρεχαν προς το ισόγειο αφού μύρισαν καπνό από ένα γειτονικό κτίριο που είχε επίσης γίνει στόχος. Οικογένειες με μικρά παιδιά δυσκολεύονταν να τα ηρεμήσουν.
Σε αντίθεση με το Ισραήλ, η ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη δεν διαθέτει σύγχρονα καταφύγια. Έτσι, η πόλη αναγκάζεται να χρησιμοποιεί υπόγειες διαβάσεις, υπόγεια σπιτιών ή παλαιότερα καταφύγια που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο Ιράν–Ιράκ τη δεκαετία του 1980 – την τελευταία φορά που η χώρα αντιμετώπισε τόσο σοβαρή εθνική κρίση.
🚨 İran'da halk Tahran'ı terk ediyor. pic.twitter.com/izAZAYnp18
— Conflict (@ConflictTR) June 15, 2025
«Στην Τεχεράνη δεν υπήρχαν καταφύγια, οι άνθρωποι κατέβαιναν στα υπόγεια,» δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Τεχεράνης, Μεχντί Τσαμράν, προσθέτοντας ότι το μετρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο «σε ακραίες καταστάσεις κρίσης,» αλλά «θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος.»
«Δεν θέλω να εγκαταλείψω το σπίτι μου, αλλά δεν πρόκειται να βάλω τα μικρά μου παιδιά σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε επίσης στο CNN ένας πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν για να σταματήσουν τις επιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.