Ιράν: Επανεμφανίστηκε ο διοικητής της δύναμης Κουντς - Οι φήμες για δολοφονία και οι ανακρίσεις για κατασκοπεία

Ιράν: Επανεμφανίστηκε ο διοικητής της δύναμης Κουντς - Οι φήμες για δολοφονία και οι ανακρίσεις για κατασκοπεία Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν έδειξε ένα πρόσωπο που φαίνεται να είναι ο Ισμαήλ Καανί, ο ανώτατος διοικητής της ιρανικής δύναμης Quds, φαίνεται σε πλάνα που προβλήθηκε στην ιρανική κρατική τηλεόραση να παρευρίσκεται σε τελετή μνήμης για έναν ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκε στον Λίβανο.

Αναφορές και φήμες σχετικά με την τύχη του Καανί είχαν διαδοθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την εξαφάνισή του από την κοινή θέα. Κάποιοι ανέφεραν ότι ο Καανί μπορεί να σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο με στόχο τον κορυφαίο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν, ενώ άλλοι ισχυρισμοί υποδηλώνουν ότι μπορεί να είχε καρδιακή προσβολή ή να ανακρίθηκε από το Ιράν ως ύποπτος κατάσκοπος.

Το βίντεο δείχνει τον Καανί σε μια κηδεία στην ιρακινή πόλη Καρμπάλα για τον στρατηγό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν Abbas Nilforoushan, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή μαζί με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η αβέβαιη μοίρα του Καανί

Υπήρξε πρόσφατα μια έξαρση εικασιών για τον Ισμαήλ Καανί με αναφορές να παρουσιάζουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Ορισμένες διαρροές υποδηλώνουν ότι ο Καανί μπορεί να τραυματίστηκε σε ισραηλινή επίθεση στο εξωτερικό ή να ερευνάται για υποτιθέμενη συνεργασία με το Ισραήλ. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει ελάχιστες πληροφορίες, αφήνοντας αβέβαιο το πού βρίσκεται και εγείροντας ερωτήματα για την ευημερία του.

Ο Καανί εθεάθη για τελευταία φορά στις 29 Σεπτεμβρίου στο γραφείο της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη, όπου έδινε συλλυπητήρια μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού. Πέντε ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας δοξολογίας για τον Νασράλα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ μίλησε στην Τεχεράνη, κυρίως χωρίς την παρουσία του Καανίκαι άλλων ηγετών.

  • Στις 6 Οκτωβρίου, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσίευσε φωτογραφίες του Χαμενεΐ να απονέμει βραβείο στον Ταξιάρχη. Ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, ο διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και πάλι χωρίς την παρουσία του Καανί.
  • Στις 9 Οκτωβρίου, το Ιράν άφησε να εννοηθεί τη μοίρα του Καανί, δηλώνοντας ότι ο Χαμενεΐ σύντομα θα τον τιμήσει με το ίδιο βραβείο. Το Tasnim ανέφερε ότι ο Καανί είναι «καλά στην υγεία του».
  • Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, πολυάριθμες αναφορές έδειχναν ότι ο Καανί μπορεί να βρισκόταν υπό έρευνα, εντείνοντας τη σύγχυση γύρω από την κατάστασή του.

Οι εικασίες για τον Καανί

Από την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Καανί, οι εικασίες για τη μοίρα του έχουν ενταθεί, με τρεις βασικές θεωρίες να αναδύονται έως τις 10 Οκτωβρίου.

Η πρώτη θεωρία προέκυψε αμέσως μετά τη δολοφονία του Νασράλα, υποστηρίζοντας ότι ο Καανί είτε τραυματίστηκε είτε σκοτώθηκε. Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) διέψευσε γρήγορα αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στις 5 Οκτωβρίου, το Ισραήλ χτύπησε ένα κτίριο στα προάστια της Βηρυτού, ισχυριζόμενο ότι στόχευε τον Χασέμ Σαφιεντίν, επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι ο Καανί ήταν εκεί και ότι μπορεί να είχε τραυματιστεί. Οι IRGC χρειάστηκε τρεις ημέρες για να διαψεύσει αυτές τις αναφορές, με τον υποδιοικητή Εϊράτζ Μαστζεντί να επιβεβαιώνει ότι ο Καανί δεν έπαθε τίποτα.

Στις 10 Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός ειδικός Babak Taghvaei δημοσίευσε στο X ότι ο Καανί βρισκόταν υπό έρευνα, με ορισμένες αναφορές να υποστηρίζουν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή «λόγω βασανιστηρίων». Σε απάντηση, τα πρακτορεία ειδήσεων Tasnim και Fars που συνδέονται με το IRGC αρνήθηκαν τη σύλληψη του Καανί, με το Tasnim να απορρίπτει μια αναφορά από «10 πηγές» και να δηλώνει: «Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι 20 ενημερωμένες πηγές ισχυρίζονται ότι οι δέκα πηγές είναι εντελώς ψευδείς».

Σύγχυση για την τύχη του Καανί

Η επαλήθευση των διαρροών σχετικά με το καθεστώς του Καανί είναι πρόκληση λόγω του πολύπλοκου δικτύου μέσων ενημέρωσης του IRGC, το οποίο διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Μια θεωρία υποδηλώνει ότι η Τεχεράνη είναι συγκλονισμένη από την ταχεία απώλεια του Χασάν Νασράλα και της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι έχουν συμβεί σημαντικές παραβιάσεις πληροφοριών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αποκρύπτουν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του Qaani για να τον προστατεύσουν.

Ωστόσο, ο σκεπτικισμός σχετικά με την αξιοπιστία του Ιράν έχει δημιουργήσει μια άλλη θεωρία: οι εσωτερικές μάχες εντός του IRGC μπορεί να οδηγήσουν ορισμένες φατρίες να υπονομεύσουν την εικόνα του Qaani και να αποστασιοποιηθούν από αυτόν. Οι αμφιβολίες αυξάνονται επίσης για την ικανότητα του Qaani να καλύψει το κενό που άφησε ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ειδικά καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις με το Ισραήλ και η σύγκρουση μετατοπίζεται σε ομάδες που συνδέονται με το Ιράν.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι η δημιουργία δημόσιας εικασίας για τη μοίρα του Καανί θα μπορούσε να ωθήσει τους Ιρανούς να αποκαλύψουν την πραγματική του κατάσταση και τοποθεσία, ιδιαίτερα επειδή φέρεται να βρίσκεται σε λίστα ισραηλινών στόχων. Παρά την αβεβαιότητα, η μοίρα του Καανί δεν θα παραμείνει μυστική για πολύ. Το Ιράν μπορεί σύντομα να εισαγάγει νέες θεωρίες, ειδικά εάν οι δηλώσεις του IRGC υποδηλώνουν ότι ο Χαμενεΐ θα απονείμει στον Καανί το «Τάγμα της Φάτεχ».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM