Ιράν: Δύο πύραυλοι σε 25 δευτερόλεπτα κατέρριψαν το ουκρανικό Boeing- Τι κατέγραψαν τα μαύρα κουτιά

Ιράν: Δύο πύραυλοι σε 25 δευτερόλεπτα κατέρριψαν το ουκρανικό Boeing- Τι κατέγραψαν τα μαύρα κουτιά Facebook Twitter
EPA
0

Δύο πύραυλοι έπληξαν με διαφορά 25 δευτερολέπτων το ουκρανικό Boeing που καταρρίφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ από την ανάλυση των μαύρων κουτιών φαίνεται ότι οι πιλότοι και επιβάτες ήταν ζωντανοί πριν από το δεύτερο «χτύπημα».

Οι ανακοινώσεις αυτές, που έκανε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, αποτελούν την πρώτη επίσημη αναφορά για το περιεχόμενο των μαύρων κουτιών, τα οποία είχαν σταλεί για ανάλυση στη Γαλλία, τον προηγούμενο μήνα.

Αν και αρχικά αρνούνταν την ευθύνη για την αεροπορική τραγωδία, τελικά το Ιράν παραδέχθηκε πως κατέρριψε «κατά λάθος» το ουκρανικό Boeing 737 τον περασμένο Ιανουάριο, κάνοντας λάθος για «καταστροφικό λάθος» των Φρουρών της Επανάστασης. Και οι 176 άνθρωποι που στο αεροπλάνο έχασαν τη ζωή τους.

Ο δεύτερος πύραυλος έπληξε το αεροσκάφος 25 δευτερόλεπτα μετά τον πρώτο, αλλά μόνο τα 19 δευτερόλεπτα αυτού του χρονικού διαστήματος έχουν καταγραφεί, εξαιτίας της βλάβης από το αρχικό πλήγμα, ανακοίνωσε το Ιράν.

«19 δευτερόλεπτα μετά το πλήγμα του πρώτου πυραύλου, οι φωνές των πιλότων μέσα στο κόκπιτ δείχνουν ότι οι επιβάτες ήταν ζωντανοί... 25 δευτερόλεπτα αργότερα χτύπησε το αεροπλάνο ο δεύτερος πύραυλος», δήλωσε ο Τουράζ Ντεγανί Ζανγκάνεχ, επικεφαλής του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιλότοι «πετούσαν» το αεροπλάνο μέχρι την τελευταία στιγμή. Ανέφερε επίσης ότι τα στοιχεία από τα μαύρα κουτιά δείχνουν ότι το Boeing ήταν σε κανονικό αεροδιάδρομο προτού εκραγεί ο πρώτος πύραυλος.

«Εκείνη τη στιγμή το αεροπλάνο είχε ένα ηλεκτρολογικό πρόβλημα. Και οι δύο κινητήρες λειτουργούσαν τα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη. Κανένας ήχος δεν ακούστηκε από τους επιβάτες στην καμπίνα εκείνη τη στιγμή. Η καταγραφή σταμάτησε έπειτα από 19 δευτερόλεπτα», δήλωσε ακόμη, ενώ δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τον διάλογο στο πιλοτήριο.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Οι κάτοικοι στην Γκουανγκντόνγκ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες - Οι αρχές προβλέπουν ότι το νερό θα φτάσει σε επίπεδα που παρατηρούνται «μία φορά στα εκατό χρόνια»
NEWSROOM