Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε τη μεγαλύτερη συνοικία στη νότια Φαλούτζα

Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε τη μεγαλύτερη συνοικία στη νότια Φαλούτζα Facebook Twitter
0

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν σήμερα το μεγαλύτερο προάστιο στα νότια της Φαλούτζα, μια πόλη που θεωρείται προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και παραστρατιωτικών, σιιτικών οργανώσεων, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 23 Μαΐου μια επίθεση για την ανακατάληψη της Φαλούτζα η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές από τον Ιανουάριο του 2014.

"Οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πλήρως τη συνοικία Σουχάντα αλ Τάνια και ύψωσαν την ιρακινή σημαία στα κτίρια του τομέα αυτού" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμπάχ αλ Νόμαν, ένας εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. "Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας θα αναλάβουν τον έλεγχο της συνοικίας αφού εξουδετερωθούν όλοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί" που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ένας αντισυνταγματάρχης της αστυνομίας της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, στην οποία βρίσκεται η Φαλούτζα, δήλωσε ότι το πρωί αποσοβήθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας από μέλη του ΙΚ ενώ πέντε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν σε μάχες με τους τζιχαντιστές.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας προωθούνται προς το κέντρο της Φαλούτζα από τα νότια, αλλά μετακινούνται λαμβάνοντας μεγάλες προφυλάξεις, για να προστατεύσουν τη ζωή των αμάχων" ανέφερε ο διοικητής των επιχειρήσεων, στρατηγός Άμπντελ Ουάχαμπ αλ Σάαντι.

Tην ίδια ώρα ο ΟΗΕ, ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό που επιχειρεί να απομακρυνθεί από την πόλη καθώς διαθέτει "εξαιρετικά οδυνηρές, αξιόπιστες αναφορές" για ιρακινούς-άνδρες και αγόρια-που  κακοποιούνται από ένοπλες ομάδες οι οποίες πολεμούν μαζί με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Χιλιάδες άμαχοι παραμένουν αποκλεισμένοι στην πόλη και οι τζιχαντιστές τους εμποδίζουν να φύγουν ώστε να τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο Τζάσιμ αλ Χάλμπους, ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Αλ Άνμπαρ, είπε ότι οι άνδρες του ΙΚ "κρύβονται σε σήραγγες και σε σπίτια" της περιοχής.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM