Ιράκ: Εθνικό πένθος για την πολύνεκρη επίθεση σε πάρκο- Διαδηλωτές έκαψαν τουρκικές σημαίες

Ιράκ: Εθνικό πένθος για την πολύνεκρη επίθεση σε πάρκο- Διαδηλωτές έκαψαν τουρκικές σημαίες Facebook Twitter
Η τραγωδία επιτείνει την ένταση στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, Ιράκ και Τουρκίας. Φωτ: EPA/AHMED JALIL
0

Βυθισμένο στο πένθος και την οργή, το Ιράκ ενταφιάζει σήμερα τα θύματα του βομβαρδισμού –για τον οποίο κατηγορεί την Τουρκία– που στοίχισε τη ζωή σε εννέα πολίτες, σε πάρκο αναψυχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη κατηγόρησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τα πλήγματα αυτά, ενώ η Άγκυρα αρνείται κάθε ευθύνη και με τη σειρά της κατηγορεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Τα εννέα φέρετρα, καλυμμένα με την ιρακινή σημαία και με στεφάνια, μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου τα υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο αεροδρόμιο με τις οικογένειες των θυμάτων. Οι συγγενείς παρέλαβαν τις σορούς για να τις ενταφιάσουν. Οι περισσότερες κηδείες θα γίνουν στην πόλη Νατζάφ, όπως επιτάσσει η σιιτική παράδοση.

Ιράκ: Εθνικό πένθος για την πολύνεκρη επίθεση σε πάρκο- Διαδηλωτές έκαψαν τουρκικές σημαίες Facebook Twitter
Φωτ: EPA/AHMED JALIL
Ιράκ: Εθνικό πένθος για την πολύνεκρη επίθεση σε πάρκο- Διαδηλωτές έκαψαν τουρκικές σημαίες Facebook Twitter
Φωτ: EPA/AHMED JALIL

Η Πέμπτη ήταν ημέρα εθνικού πένθους για το Ιράκ, μετά την τραγωδία στην περιοχή του Ζάχο, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 23. Τα περισσότερα θύματα ήταν τουρίστες από το νότιο ή το κεντρικό Ιράκ που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον καύσωνα και να βρουν λίγη δροσιά στα βουνά, στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Βαγδάτη κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας και του επέδωσε «επιστολή διαμαρτυρίας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση. Στο κείμενο αυτό «καλεί την Τουρκία να λύσει τα εσωτερικά προβλήματά της μακριά από τα σύνορα του Ιράκ και χωρίς να βλάπτει τον λαό του».

Εδώ και 25 χρόνια η Τουρκία διαθέτει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν και εξαπολύει συχνά επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ, εναντίον του PKK. Αυτές οι επιχειρήσεις στο ιρακινό έδαφος περιπλέκουν τις σχέσεις των δύο χωρών που είναι στενοί εμπορικοί εταίροι.

Ιράκ: Εθνικό πένθος για την πολύνεκρη επίθεση σε πάρκο- Διαδηλωτές έκαψαν τουρκικές σημαίες Facebook Twitter
Φωτ: EPA/AHMED JALIL

Σήμερα το πρωί, κοντά σε ένα κέντρο χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για την Τουρκία, το οποίο είχε τεθεί υπό την προστασία της αστυνομίας, μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και ζητούσαν την απέλαση του Τούρκου πρεσβευτή. «Στην Τουρκία και την πρεσβεία της, λέμε φτάνει πια. Η φιλειρηνική στάση δεν εξυπηρετεί τίποτα, θέλουμε να κάψουμε την πρεσβεία, ο Τούρκος πρεσβευτής να απελαθεί. Η κυβέρνησή μας δεν κάνει τίποτα» είπε ο 53χρονος Αλί Γιασίν.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν το βράδυ της Τετάρτης και σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, από το Κιρκούκ μέχρι την Κερμπάλα και τη Νατζάφ. Οι διαδηλωτές έκαψαν και ποδοπάτησαν τουρκικές σημαίες ενώ στα πορτρέτα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν γράψει τη λέξη «τρομοκράτης».

Η Βαγδάτη σκλήρυνε τους τόνους, απαιτώντας την αποχώρηση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων από όλο το ιρακινό έδαφος. Ανακοίνωσε επίσης ότι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον επιτετραμμένο της στην Άγκυρα και διακόπτει τη διαδικασία για τον διορισμό νέου πρεσβευτή στην Τουρκία.

Γαλλία και Γερμανία καταδίκασαν την επίθεση στο Ζάχο, ζητώντας να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM