Ιράκ: Δύο Γάλλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως μέλη του ΙΚ

Ιράκ: Δύο Γάλλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως μέλη του ΙΚ Facebook Twitter
0

Δύο Γάλλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο σήμερα στο Ιράκ, για τη συμμετοχή τους στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το AFP.

Με τους δύο νέους καταδικασθέντες είναι πλέον έξι οι Γάλλοι υπήκοοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο από την περασμένη Κυριακή. Ο Μπραχίμ Νετζαρά, 33 ετών, που κατηγορείται από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι διευκόλυνε την αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία, και ο Καράμ Ελ Χαρσαουί, που την Πέμπτη θα κλείσει τα 33, μεταφέρθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στο Ιράκ από τη Συρία, όπου κρατούνταν από μια αντιτζιχαντιστική αραβοκουρδική συμμαχία, προκειμένου να δικαστούν. Άλλοι έξι Γάλλοι που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο Ιράκ θα δικαστούν τις επόμενες ημέρες στη Βαγδάτη ως μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Στον δικαστή που του απηύθυνε ερωτήσεις στα αραβικά, ο Μπραχίμ Νετζάρα εξήγησε στα γαλλικά, πρoτού ένας διερμηνέας μεταφράσει τα λεγόμενά του: «Έφυγα από τη Γαλλία για τη Συρία με το αυτοκίνητό μου το 2014», όταν το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» του ΙΚ κάλεσε τους οπαδούς του να του δηλώσουν πίστη.

«Η σύζυγος, η κόρη και ο γαμπρός μου ήταν μαζί μου», συνέχισε ο άνδρας που φορούσε την κίτρινα φόρμα των κρατουμένων στο Ιράκ. Ο Καράμ Ελ-Χαρσαουί, ένας Γάλλος μαροκινής καταγωγής ο οποίος ήταν εμφανώς πολύ στρεσαρισμένος, δήλωσε ότι είναι αθώος. «Δεν εισήλθα στο Ιράκ και δεν συμμετείχα σε καμία μάχη ούτε στη Συρία ούτε στο Ιράκ», είπε ο άνδρας. Προχθές, Κυριακή, και χθες, Δευτέρα, άλλοι τέσσερις Γάλλοι πολίτες, ο Κεβίν Γκονό, ο Λεονάρ Λοπέζ , ο Σαλίμ Μασού και ο Μουσταφά Μερζουγκί, καταδικάστηκαν σε θάνατο. Όλοι έχουν 30 ημέρες στη διάθεσή τους για να ασκήσουν έφεση και ο Γάλλος δικηγόρος του Λεονάρ Λοπέζ ανακοίνωσε ήδη ότι θα το πράξει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM