ΗΠΑ: Τέσσερις γκρίζες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Σαν Φρανσίσκο

ΗΠΑ: Τέσσερις γκρίζες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Σαν Φρανσίσκο Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Τέσσερις γκρίζες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο τις τελευταίες εννέα ημέρες.

Σύμφωνα με ειδικούς δύο από τα γιγάντια θαλάσσια θηλαστικά πέθαναν από συγκρούσεις με πλοία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για την αιτία θανάτου των άλλων δύο.

Βιολόγοι από το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Θαλάσσιων Θηλαστικών στην Καλιφόρνια υπογράμμισαν σε ανακοίνωση το Σάββατο ότι δύο από τις νεκρές φάλαινες ξεβράστηκαν στη στεριά στην περιοχή του Κόλπου την Πέμπτη, με τις άλλες δύο να είχαν βρεθεί νεκρές σε παραλίες της περιοχής από τις 31 Μαρτίου.

Από τα τέσσερα θαλάσσια θηλαστικά, δύο πέθαναν από αμβλεία τραύματα έπειτα από συγκρούσεις με πλοία, ανέφερε το κέντρο.

«Είναι ανησυχητικό να βρίσκουμε τέσσερις νεκρές γκρίζες φάλαινες μέσα σε ένα διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, διότι αυτό θέτει τις πραγματικές διαστάσεις των τρεχουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτό το είδος», δήλωσε στην ανακοίνωση του κέντρου ο Παντρέγκ Ντιγκνάν, διευθυντής παθολογίας.

Άλλες κοινές αιτίες θανάτων γκρίζων φαλαινών περιλαμβάνουν ασιτία και επιπλοκές από εγκλωβισμούς σε δίχτυα βαθέων υδάτων και άλλους εξοπλισμούς, υπογράμμισε το κέντρο.

Εμπειρογνώμονες του κέντρου με τη βοήθεια βιολόγων από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια θα διενεργήσουν τις νεκροψίες.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις θερμοκρασίες υδάτων που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα τροφής για τις φάλαινες, οι οποίες μπορούν να μεταναστεύουν περίπου 10.000 μίλια ετησίως μεταξύ των περιοχών τροφοδοσίας στα κρύα νερά του Βόρειου Ειρηνικού και των περιοχών αναπαραγωγής σε λιμνοθάλασσες ζεστού νερού της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού.

Το είδος δεν θεωρείται επί του παρόντος απειλούμενο, αλλά προστατεύεται από την νομοθεσία για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών στις ΗΠΑ.

Η διεύθυνση αλιείας της Αμερικανικής Εθνικής Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (ΝΟΑΑ) παρακολουθεί τους πληθυσμούς φαλαινών. Η τελευταία δημοσιευμένη μελέτη το 2016 κατέγραφε πληθυσμό 27.000 γκρίζων φαλαινών. Τα δεδομένα από μια μελέτη του 2020 εξακολουθούν να αναλύονται, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NOAA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM
UPS ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Διεθνή / Συντριβή αεροσκάφους της UPS: Νέο βίντεο δείχνει κινητήρα να αποκολλάται κατά την απογείωση

Το δυστύχημα στο Λούισβιλ το 2025 κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, ενώ οι ερευνητές εξετάζουν αν η αποκόλληση του κινητήρα προκλήθηκε από φθορά σε μεταλλικό εξάρτημα στήριξης
THE LIFO TEAM