ΗΠΑ: Τέσσερις γκρίζες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Σαν Φρανσίσκο

ΗΠΑ: Τέσσερις γκρίζες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Σαν Φρανσίσκο Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Τέσσερις γκρίζες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο τις τελευταίες εννέα ημέρες.

Σύμφωνα με ειδικούς δύο από τα γιγάντια θαλάσσια θηλαστικά πέθαναν από συγκρούσεις με πλοία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για την αιτία θανάτου των άλλων δύο.

Βιολόγοι από το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Θαλάσσιων Θηλαστικών στην Καλιφόρνια υπογράμμισαν σε ανακοίνωση το Σάββατο ότι δύο από τις νεκρές φάλαινες ξεβράστηκαν στη στεριά στην περιοχή του Κόλπου την Πέμπτη, με τις άλλες δύο να είχαν βρεθεί νεκρές σε παραλίες της περιοχής από τις 31 Μαρτίου.

Από τα τέσσερα θαλάσσια θηλαστικά, δύο πέθαναν από αμβλεία τραύματα έπειτα από συγκρούσεις με πλοία, ανέφερε το κέντρο.

«Είναι ανησυχητικό να βρίσκουμε τέσσερις νεκρές γκρίζες φάλαινες μέσα σε ένα διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, διότι αυτό θέτει τις πραγματικές διαστάσεις των τρεχουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτό το είδος», δήλωσε στην ανακοίνωση του κέντρου ο Παντρέγκ Ντιγκνάν, διευθυντής παθολογίας.

Άλλες κοινές αιτίες θανάτων γκρίζων φαλαινών περιλαμβάνουν ασιτία και επιπλοκές από εγκλωβισμούς σε δίχτυα βαθέων υδάτων και άλλους εξοπλισμούς, υπογράμμισε το κέντρο.

Εμπειρογνώμονες του κέντρου με τη βοήθεια βιολόγων από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια θα διενεργήσουν τις νεκροψίες.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις θερμοκρασίες υδάτων που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα τροφής για τις φάλαινες, οι οποίες μπορούν να μεταναστεύουν περίπου 10.000 μίλια ετησίως μεταξύ των περιοχών τροφοδοσίας στα κρύα νερά του Βόρειου Ειρηνικού και των περιοχών αναπαραγωγής σε λιμνοθάλασσες ζεστού νερού της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού.

Το είδος δεν θεωρείται επί του παρόντος απειλούμενο, αλλά προστατεύεται από την νομοθεσία για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών στις ΗΠΑ.

Η διεύθυνση αλιείας της Αμερικανικής Εθνικής Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (ΝΟΑΑ) παρακολουθεί τους πληθυσμούς φαλαινών. Η τελευταία δημοσιευμένη μελέτη το 2016 κατέγραφε πληθυσμό 27.000 γκρίζων φαλαινών. Τα δεδομένα από μια μελέτη του 2020 εξακολουθούν να αναλύονται, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NOAA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Διεθνή / Απορρίφθηκε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Ιταλία – Η Μελόνι μιλά για «χαμένη ευκαιρία»

Σύμφωνα με αναλυτές, η ψήφος δεν συνδέθηκε μόνο με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, που θεωρήθηκε τεχνικά σύνθετο, αλλά και με ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
Γιατί η απειλή του Ιράν να καταστρέψει εγκαταστάσεις ύδρευσης θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για τις χώρες του Κόλπου

Διεθνή / Γιατί η απειλή του Ιράν για τις εγκαταστάσεις ύδρευσης ίσως σημαίνει «καταστροφή» για τις χώρες του Κόλπου;

Η εύθραυστη ισορροπία στον Κόλπο περνά μέσα από τις μονάδες αφαλάτωσης, από τις οποίες εξαρτάται η καθημερινότητα και η ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε αναβολή επιθέσεων στο Ιράν για 5 ημέρες

Η Τεχεράνη διαψεύδει τους ισχυρισμούς Τραμπ - «ΗΠΑ και Ιράν είχαν τις τελευταίες δύο ημέρες παραγωγικές συνομιλίες για τερματισμό των εχθροπραξιών» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social
THE LIFO TEAM