LIVE!

ΗΠΑ: Σημαντικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Σημαντικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο Facebook Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται ν' αποφασίσει σήμερα για μία υπόθεση θρησκευτικών δικαιωμάτων που περιλαμβάνει και τα όρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης τόσο για τις εκκλησίες, όσο κι άλλους θρησκευτικούς οργανισμούς, καθώς οι ανώτατοι δικαστές αποφασίζουν για τις τελευταίες υποθέσεις της τρέχουσας δικαστικής περιόδου.

 

Οι εννέα δικαστές αναμένεται ν' αποφασίσουν για μία σειρά υποθέσεων, ενώ κατά τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η απόφασή τους σχετικά με το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από έξι μουσουλμανικές χώρες. Για την υπόθεση αυτή, εκκρεμεί έκτακτη προσφυγή που κατέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να κριθεί σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο η εφαρμογής της ή μη.

 

Η υπόθεση με το πιο ζωηρό δημόσιο ενδιαφέρον αναφέρεται σε μία εκκλησία στο Μιζούρι, η οποία υποστηρίζεται από μία συντηρητική χριστιανική ομάδα και σχετίζεται με τον διαχωρισμό μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους στις ΗΠΑ.

 

Μία απόφαση υπέρ της εκκλησίας (Trinity Lutheran Church) που βρίσκεται στην περιοχή Κολούμπια του Μιζούρι θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την χορήγηση δημοσίου χρήματος για την υποστήριξη εκκλησιών και θρησκευτικών οντοτήτων. Σε βάρος της εκκλησίας κατατέθηκε μήνυση καθώς αρνήθηκε χρήματα της πολιτείας του Μιζούρι για την αναβάθμιση μιας παιδικής χαράς, επικαλούμενη σχετική διάταξη της πολιτειακής νομοθεσίας που απαγορεύει την διάθεση δημοσίου χρήματος προς τις θρησκευτικές οντότητες και οργανώσεις.

 

Οι δύο προοδευτικοί δικαστές του δικαστηρίου άφησαν να εννοηθεί ότι συμφωνούν με την τοποθέτηση των συντηρητικών συναδέλφων τους, κατά την προφορική ακρόαση των επιχειρημάτων που έγινε τον Απρίλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αναφερόμενη εκκλησία έχει ουσιαστικές πιθανότητες δικαίωσης. Επρόκειτο για μία από τις πρώτες συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχε ο Νιλ Γκόρσιτς, που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ στην σύνθεση του δικαστηρίου.

 

Η υπόθεση αυτή αντιπαραβάλλει δύο νομικές προβλέψεις της πρώτης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ. Από την μια μεριά, το δικαίωμα των θρησκευτικών ελευθεριών κι από την άλλη, την πρόβλεψη που απαιτεί το διαχωρισμό μεταξύ του κράτους και της εκκλησίας (Establishment Clause).

 

Μία δικαστική απόφαση ευρείας νομικής ερμηνείας υπέρ της εκκλησίας θα αποτελέσει πλήγμα για τους συντηρητικούς, που επιδιώκουν την κατάρρευση του διαχωρισμού μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης δημοσίων κονδυλίων για την φοίτηση παιδιών σε ιδιωτικά θρησκευτικά σχολεία. Η υπουργός Παιδείας του Τραμπ Μπέτσι Ντεβός, είναι υπέρ της υποστήριξης τέτοιων επιλογών φοίτησης σε σχολεία.

 

Επίσης, οι δικαστές θ' αποφασίσουν σήμερα και για το δικαίωμα απελευθέρωσης ή μη των μεταναστών που κρατούνται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, εάν στο μεταξύ έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία απέλασης τους.

 

Παράλληλα, οι δικαστές θ' αποφασίσουν και για ποιες εγκληματικές ενέργειες που βαρύνουν μετανάστες αυτοί θα παίρνουν τον δρόμο της απέλασης.

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, θα κληθεί ν' αποφασίσει επίσης εάν ο θανάσιμος πυροβολισμός ενός Μεξικανού εφήβου από την Συνοριοφυλακή των ΗΠΑ σε μεξικανικό έδαφος, αποτελεί νομική αιτία για την κατάθεση μήνυσης σε βάρος της πολιτείας του Τέξας, για παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων.

 

Ιδιαίτερο πολιτικό και νομικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ (6 Μαρτίου) για την απαγόρευση για περίοδο 90 ημερών εισόδου στις ΗΠΑ ταξιδιωτών από τη Λιβύη, το Ιράν, την Σομαλία, το Σουδάν, την Συρία, αλλά και την Υεμένη, αλλά και για την απαγόρευση εισόδου όλων των προσφύγων, για διάστημα 120 ημερών. Ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ότι το προεδρικό διάταγμα πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων κατά τρομοκρατικών ενεργειών εντός των ΗΠΑ.

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Μετά από δύο δεκαετίες, η παραδοσιακή συναίνεση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή φαίνεται να καταρρέει με τους Αμερικανούς να είναι πιο διχασμένοι και επιφυλακτικοί από πριν
THE LIFO TEAM
Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Διεθνή / Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Ο Justin Timberlake προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η δημοσιοποίηση οκτάωρου βίντεο από τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2024, επικαλούμενος λόγους ιδιωτικότητας, καθώς αμερικανικά μέσα έχουν καταθέσει αιτήματα πρόσβασης βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας πληροφόρησης.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Υποβρύχιο χτύπησε ιρανικό πλοίο στη Σρι Λάνκα – Τουλάχιστον 100 αγνοούμενοι

Νέες επιθέσεις Ισραήλ στον Λίβανο - Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν πως έχουν τον «πλήρη έλεγχο» στα Στενά του Ορμούζ - Συντρίμμια σκότωσαν 11χρονη στο Κουβέιτ - Όλες οι εξελίξεις
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη ένοπλων ομάδων κατά του ιρανικού καθεστώτος

Ο Τραμπ μίλησε την Κυριακή με Κούρδους ηγέτες και συνεχίζει επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει ποιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αδυναμία της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM