ΗΠΑ: Πρώην πράκτορας της CIA ομολογεί την ενοχή του για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

ΗΠΑ: Πρώην πράκτορας της CIA ομολογεί την ενοχή του για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας	Facebook Twitter
CIA/Φωτ.: Getty
0

Ένας πρώην πράκτορας της CIA ομολόγησε την ενοχή του για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΗΠΑ.

Ο Αλεξάντερ Γιουκ Τσινγκ Μα γεννήθηκε το 1952 στο Χονγκ Κονγκ, μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στη Χαβάη και πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Παραδέχθηκε ότι το 2001 παρέδωσε σημαντικό όγκο απόρρητων πληροφοριών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ σε συνάντηση με πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών της Σανγκάης, παρόλο που δεν εργαζόταν για την CIA τα προηγούμενα 12 χρόνια.

Η συνάντηση φέρεται να κανονίστηκε από άλλον πρώην πράκτορα της CIA, πολιτογραφημένο Αμερικανό με καταγωγή από τη Σανγκάη. Την τρίτη ημέρα των επαφών σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, οι κινέζοι πράκτορες προσέφεραν «50.000 δολάρια σε μετρητά, τα οποία μέτρησε ο Αλεξάντερ Γιουκ Τσινγκ Μα», σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν τότε να συνεχίσουν να βοηθούν» την υπηρεσία πληροφοριών της Σανγκάης.

Το 2003 ο Μα προσελήφθη από το FBI στη Χαβάη για να προσφέρει υπηρεσίες γλωσσολόγου. To FBI γνώριζε για τις σχέσεις του Μα με τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατολόγησε για να απασχοληθεί σε ένα απομονωμένο γραφείο «όπου θα μπορούσαν να παρακολουθούνται οι δραστηριότητές του», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Μα εργάστηκε για το FBI μέχρι το 2012.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε πώς αποκαλύφθηκε η δράση του Αλεξάντερ Γιουκ Τσινγκ Μα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Με πληροφορίες  από ΑΠΕ, AFP


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM