Η Ουάσινγκτον υιοθέτησε περιορισμούς σε ό,τι αφορά στην είσοδο στις ΗΠΑ για τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου.

 

Με βάση τους νέους κανόνες, που τέθηκαν σε ισχύ χθες, περιορίζεται στον ένα μήνα η διάρκεια της βίζας για τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και τους άμεσους συγγενείς τους. Επίσης, τους επιτρέπεται μία είσοδος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times.

 

Μέχρι τώρα, τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως και άλλοι Κινέζοι πολίτες, μπορούσαν να λάβουν άδειες παραμονής στις ΗΠΑ διάρκειας έως και 10 ετών.

 

«Επί δεκαετίες επιτρέπαμε στο ΚΚ Κίνας να έχει ελεύθερη πρόσβαση και χωρίς εμπόδια στους αμερικανικούς θεσμούς και επιχειρήσεις, την ώρα που Αμερικανοί πολίτες στην Κίνα ποτέ δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα », δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους NYT. Οι νέοι περιορισμοί ενδέχεται να αφορούν περίπου 270 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου και η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Σουνγίνγκ έκανε λόγο για κλιμάκωση. «Στις ΗΠΑ ορισμένες ακραίες αντικινεζικές δυνάμεις, με κίνητρο την ιδεολογική μεροληψία και μια βαθιά ριζωμένη ψυχροπολεμική νοοτροπία, καταπιέζουν πολιτικά την Κίνα», δήλωσε η ίδια.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP