LIVE!

ΗΠΑ: Νέα ομοσπονδιακή εκτέλεση θανατοποινίτη - Η δεύτερη μέσα στην εβδομάδα

ΗΠΑ: Νέα ομοσπονδιακή εκτέλεση θανατοποινίτη - Η δεύτερη μέσα στην εβδομάδα Facebook Twitter
EPA
0

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την εκτέλεση ενός άνδρα καταδικασμένου σε θάνατο για ομοσπονδιακό έγκλημα, μετά την αποτυχία πολλών προσφυγών των δικηγόρων του που επικαλούνταν τη διανοητική του κατάσταση.

Με τη απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Γουέσλι Πάρκεϊ, 68 ετών, εκτελέστηκε σήμερα, και είναι ο δεύτερος ομοσπονδιακός θανατοποινίτης που εκτελείται αυτή την εβδομάδα, μετά τον Ντάνιελ Λι την Τρίτη. Ο Πάρκεϊ δηλώθηκε νεκρός στις 08.19 τοπική ώρα (15.19 ώρα Ελλάδας) στην αίθουσα εκτελέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης στη φυλακή του Τερ Οτ στην Ιντιάνα, στις βόρειες ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπέρμαχος της ενισχυμένης χρήσης της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, επανέλαβε τις εκτελέσεις έπειτα από μια παύση 17 ετών. Δύο ακόμη εκτελέσεις θανατοποινιτών, των Ντάστιν Χόνκεν και Κιθ Νέλσον, για δολοφονίες παιδιών, προβλέπονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η μια την Παρασκευή και η άλλη στις 28 Αυγούστου.

Ο Γουέσλι Πάρκεϊ κρίθηκε ένοχος το 2003 γιατί βίασε και σκότωσε μια 16χρονη στο Μιζούρι προτού διαμελίσει και κάψει το σώμα της, και στη συνέχεια πετάξει τις στάχτες σε υπόνομο.

Η εκτέλεσή του, που αρχικά είχε προγραμματιστεί χθες, Τετάρτη, στην ίδια φυλακή όπου εκτελέστηκε ο Ντάνιελ Λι, καθυστέρησε λόγω των πολλών δικαστικών προσφυγών των δικηγόρων του και των συγγενών του, που βεβαίωναν ότι η τιμωρία ήταν «απάνθρωπη» για ένα άνθρωπο που πάσχει από Αλτσχάιμερ και υποφέρει από σχιζοφρένεια.

«Το αίτημα να ανασταλεί η εκτέλεση της θανατικής ποινής απορρίφθηκε», σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει απόφαση που είχε εκδώσει την προηγουμένη περιφερειακό δικαστήριο που ανέστειλε την εκτέλεση. Τέσσερις από τους εννέα δικαστές του Δικαστηρίου διαφώνησαν ωστόσο με την απόφαση αυτή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ είχε ανακοινώσει πέρυσι το τέλος του μορατόριουμ για τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις, που ίσχυε από το 2003, απηχώντας τη βούληση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ρεπουμπλικανός αξιωματούχος, που θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις 3 Νοεμβρίου, είναι ένθερμος υποστηρικτής της εσχάτης των ποινών, κυρίως για αυτούς που σκοτώνουν αστυνομικούς και για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Τα περισσότερα από τα εγκλήματα που διαπράττονται στις ΗΠΑ δικάζονται σε πολιτειακό επίπεδο. Ορισμένες πολιτείες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, αλλά η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη μπορεί να επιληφθεί βαρύτερων υποθέσεων. Πριν από τον Ντάνιελ Λι, τρείς ακόμη κατάδικοι είχαν εκτελεστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 1974, από τους οποίους ο Τίμοθι Μακβέι, το 2001, υπεύθυνος για την επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι (168 νεκροί το 1995).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ουκρανία: Πώς ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέτρεψε το «τρελό» σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ

Το Βέλγιο μπλοκάρει το σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων. Διαβάστε πώς καθυστερεί η απόφαση και τι σημαίνει για το Κίεβο
LIFO NEWSROOM