ΗΠΑ: Νέα αεροπορική επιδρομή στη Λιβύη - Για κλιμάκωση της βίας προειδοποιεί ο ΟΗΕ

ΗΠΑ: Νέα αεροπορική επιδρομή στη Λιβύη - Για κλιμάκωση της βίας προειδοποιεί ο ΟΗΕ Facebook Twitter
EPA / Φωτό Αρχείου
0

Μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν οι ΗΠΑ κατά τη νέα αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν στη Λιβύη την Τρίτη.


Ειδικότερα, οι δυνάμεις των ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη ότι σκότωσαν 11 φερόμενους ως μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη δεύτερη αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν μέσα σε μια εβδομάδα κοντά στην πόλη Μουρζούκ της νότιας Λιβύης, καθώς ο απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ένοπλης κλιμάκωσης και για καταχρήσεις των δικαιωμάτων στη χώρα.

Αντίπαλες παρατάξεις έχουν εμπλακεί σε μάχη γύρω από την Τρίπολη – περίπου 500 μίλια (800 χλμ.) βορειότερα – την οποία οι δυνάμεις που είναι πιστές στον διοικητή Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν από τον Απρίλιο.

Η επίθεση των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη βαθιά μέσα στη νότια έρημο της Λιβύης ακολουθεί το πλήγμα που διενεργήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου κατά το οποίο σκοτώθηκαν οκτώ φερόμενοι ως μαχητές. «Αυτή η αεροπορική επιδρομή διενεργήθηκε προκειμένου να εξαλειφθούν οι τρομοκράτες του ISIS και να στερηθούν την ικανότητα να κάνουν επιθέσεις εναντίον του λαού της Λιβύης», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υποστράτηγος Γουίλιαμ Γκέιλερ, διευθυντής επιχειρήσεων για τη Διοίκηση Αφρικής των ΗΠΑ.

Ορισμένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους υποχώρησαν νοτιότερα προς την έρημο της Λιβύης καθώς η οργάνωση έχασε το προπύργιο της στην παραλιακή πόλη Σύρτη στα τέλη του 2016. Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει περιστασιακά πλήγματα σε περιοχές της ερήμου, έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει στους μαχητές να χρησιμοποιήσουν τις μάχες γύρω από την Τρίπολη ως κάλυψη.

Η επίθεση εναντίον της Τρίπολης από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χάφταρ ανέτρεψε τα υπό τον ΟΗΕ σχέδια για την επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης στη Λιβύη και σύντομα σταμάτησε στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Η σύγκρουση έχει επεκταθεί έξω από την Τρίπολη, με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με drone (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) εναντίον της παραλιακής πόλης Μισράτα, της Σύρτης και της Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει μια μικρότερη σύγκρουση στη Μουρζούκ, όπου τουλάχιστον 100 άμαχοι φέρεται να έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, είπε. «Η σύγκρουση κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο», είπε ο Σαλαμέ μέσω βιντεοσύνδεσης. «Υποδαυλίζεται από εκτεταμένες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ από όλα τα μέρη και από εξωτερικούς παράγοντες». «Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου έχουν διαπραχθεί με πλήρη ατιμωρησία, περιλαμβανομένων αυξανόμενων εξωδικαστικών εκτελέσεων, εξαφανίσεων, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης καθώς και σεξουαλικής βίας που συνδέεται με τη σύγκρουση».

Η Λιβύη έχει χωριστεί ανάμεσα σε αντίπαλες παρατάξεις με έδρα την Τρίπολη και το ανατολικό τμήμα της χώρας από το 2014, τρία χρόνια αφότου μια υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση έθεσε τέρμα στη 40ετή διακυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι. 

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χάφταρ μάχεται εναντίον δυνάμεων που έχουν συμμαχήσει με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία δημιουργήθηκε το 2016 έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Οι ξένοι υποστηρικτές του Χάφταρ, ανάμεσά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, σύμφωνα με αναλυτές, ανταγωνίζονται για την άσκηση επιρροής στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα με περιφερειακούς αντιπάλους την Τουρκία και το Κατάρ.

Τουλάχιστον 128.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες από τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM