ΗΠΑ: Μάχη ψήφο ψήφο για το Κογκρέσο - Διαψεύδονται οι προβλέψεις για «ρεπουμπλικανικό κύμα»

ΗΠΑ: Μάχη ψήφο ψήφο για το Κογκρέσο - Διαψεύδονται οι προβλέψεις για «ρεπουμπλικανικό κύμα» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/WILL OLIVER
0

Διαψεύδονται οι προβλέψεις για άνετη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Κογκρέσου με το Δημοκρατικό κόμμα να σημειώνει σημαντικές νίκες στη μάχη για τη διατήρηση των ηνίων του. 

Τα τελικά αποτελέσματα δεν θα είναι γνωστά για ώρες ακόμα, αλλά φαίνεται πως η μάχη θα διαρκέσει μέχρι και την τελευταία ψήφο. Μόλις 13 από τις 53 πιο ανταγωνιστικές έδρες έχουν κριθεί κάτι που σημαίνει ότι η αγωνία θα παραταθεί αρκετά ακόμα. 

Οι Ρεπουμπλικανοί παραδέχονται άλλωστε πως δεν θα έχουν την «άνετη κόκκινη νίκη» στην οποία ήλπιζαν. «Σίγουρα δεν πρόκειται για ρεπουμπλικανικό κύμα, αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στο NBC.

Τα έως τώρα αποτελέσματα, όπως σχολιάζει το Reuters, φαίνεται να είναι τιμωρητικά προς την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει σε ιστορικά επίπεδα. Παράλληλα, ωστόσο, οι ψηφοφόροι επιτίθενται στις κινήσεις των Ρεπουμπλικανών για την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Οι κακές επιδόσεις υποψηφίων που είχαν στηρίξει τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπείναι δείγμα άρνησης συμμετοχής σε αυτού του είδους την πολιτική της έντασης. 

Μέχρι στιγμής, η προσπάθεια του Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε ενεργό ρόλο στη στρατολόγηση Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για το Κογκρέσο και υπαινίσσεται έντονα μια τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, είχε μικτά αποτελέσματα. Σημείωσε μια νίκη στο Οχάιο, όπου ο συγγραφέας Τζ. Ντ. Βανς κέρδισε μια έδρα στη Γερουσία για να τη διατηρήσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων. Όμως, έχασε ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και καρδιοχειρουργός Μεχμέτ Οζ στην Πενσιλβάνια, και ο Νταγκ Μαστριάνο, ένας άλλος σύμμαχος του τέως προέδρου, ηττήθηκε εύκολα στην κούρσα για τον κυβερνήτη της ίδιας Πολιτείας.  

Στόχος των «κόκκινων» ήταν να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε να βάλουν «αναχώματα» στην ατζέντα του Μπάιντεν, αλλά και να κάνουν έρευνες για τη διοίκηση και την οικογένειά του.

Σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικανοί πάρουν την πλειοψηφία θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και τα κονδύλια βοηθείας στην Ουκρανία, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πλήρης διακοπή χρηματοδότησης αλλά μείωση των ποσών.

Νωρίς το πρωί οι Ρεπουμπλικανοί είχαν κερδίσει έξι έδρες των Δημοκρατικών στη Βουλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Edison Research, μία παραπάνω από το ελάχιστο που χρειάζονται για να αναλάβουν την εξουσία στην αίθουσα. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν.

Ο Τζον Φέτερμαν πήρε την έδρα της άλλοτε ρεπουμπλικανικής Πενσιλβάνια, κερδίζοντας τον Δρ. Οζ, και αύξησε τις πιθανότητες του κόμματος να διατηρήσει τον έλεγχο. 

Race for U.S. Congress is tight, no Republican 'red wave' Facebook Twitter
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στην Πενσυλβάνια Τζον Φέτερμαν μετά την ανακοίνωση της νίκης του - Φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO

Ο νικητής της Γερουσίας εξαρτάται, αυτή τη στιγμή, από τα αποτελέσματα σε Αριζόνα, Τζόρτζια και Νεβάδα όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση. Έως τώρα ο έλεγχος της μοιραζόταν κατά 50-50, με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να μπορεί να σπάσει οποιαδήποτε ισοπαλία.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Παράνομη» η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες, δηλώνει δικαστής

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Δικαστήριο έκρινε παράνομη την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες

Ο δικαστής στην απόφασή του ανέφερε ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ξεπερνούν τα όρια της νομικής του εξουσίας και παραβιάζουν τη Δέκατη Τροπολογία» του Συντάγματος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση στο Ιράν» – Τι αποκάλυψε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης

Διεθνή / Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση στο Ιράν» – Τι αποκάλυψε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον γνώριζε εκ των προτέρων – Οι συνομιλίες με Τραμπ και το παρασκήνιο της απόφασης για πλήγμα στα πυρηνικά
LIFO NEWSROOM
Επανέρχεται η «μόδα Εσκομπάρ» στην Κολομβία: Χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται για να σκοτώνουν

Διεθνή / Επανέρχεται η «μόδα Εσκομπάρ» στην Κολομβία: Χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται για να σκοτώνουν

Η επίθεση στον υποψήφιο πρόεδρο της Κολομβίας από 15χρονο συγκλονίζει τη χώρα και αναδεικνύει τη σκοτεινή πραγματικότητα της στρατολόγησης παιδιών από εγκληματικές οργανώσεις
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Διεθνή / Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν προκαλούν ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να αποφύγει ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και κατάρρευση της διπλωματίας με την Τεχεράνη
LIFO NEWSROOM
Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Διεθνή / Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν προκαλούν ανησυχίες για διακοπή των πετρελαϊκών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ και άνοδο της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Διεθνή / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Η Ουκρανία επιδεικνύει την τεχνολογική της υπεροχή με drones AI στην επιχείρηση «Ιστός Αράχνης», καταστρέφοντας ρωσικές βάσεις και αεροσκάφη. Ανακαλύψτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι οπτικές ίνες αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι

Διεθνή / Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι - Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Η επιχείρηση του Ισραήλ, που ονομάστηκε "Rising Lion", σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και επιστήμονες
LIFO NEWSROOM