ΗΠΑ: Η Xiaomi εκτός μαύρης λίστας Τραμπ - «Απειλή για την εθνική ασφάλεια» η Huawei

ΗΠΑ: Η Xiaomi εκτός μαύρης λίστας Τραμπ - «Απειλή για την εθνική ασφάλεια» η Huawei Facebook Twitter
EPA/ALEX PLAVEVSKI
0

Δικαστής αφαίρεσε προσωρινά την κινεζική εταιρεία Xiaomi από τη μαύρη λίστα της κυβέρνησης Τραμπ, όμως η αμερικανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών χαρακτήρισε τη Huawei «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων Xiaomi αφαιρέθηκε προσωρινά από τον μαύρο κατάλογο στον οποίο είχε περιληφθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από απόφαση δικαστή της Ουάσινγκτον εν αναμονή της σχετικής απόφασης της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας, που είχαν θέσει τη Xiaomi στον μαύρο κατάλογο, «δεν κατέδειξαν ότι τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας που διακυβεύονται είναι επιτακτικά», έκρινε ο δικαστής.

Κατά συνέπεια η Xiaomi πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο αυτό, τουλάχιστον προσωρινά, ενώ αναστέλεται και η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν μετοχές της εταιρείας. Παράλληλα απαγορεύεται αυτή να χαρακτηρίζεται «κινεζική, στρατιωτική, κομμουνιστική εταιρεία».

Μόλις έξι ημέρες πριν το τέλος της θητείας του Τραμπ στην προεδρία, η αμερικανική κυβέρνηση είχε κάνει μια σειρά ανακοινώσεων εναντίον της εταιρείας Xiaomi, αλλά της δημοφιλούς πλατφόρμας βίντεο TikTok και της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας CNOOC.

Η Xiaomi, που το 2020 ξεπέρασε την Apple και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής smartphones παγκοσμίως, είναι μία από τις εννέα κινεζικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο. Η κυβέρνηση Τραμπ τις κατηγορούσε ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Η απόφαση του δικαστή ανακοινώθηκε την ημέρα που η αμερικανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (FCC) χαρακτήρισε πέντε κινεζικές εταιρείες, ανάμεσά τους τη Huawei και τη ZTE, απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή, που ακολουθεί τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, περιορίζει τις ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στο επίκεντρο της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης, στο πλαίσιο του εμπορικού και τεχνολογικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων δυνάμεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM