ΗΠΑ: Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια η Fed μείωσε τα επιτόκια - Aνησυχία για την παγκόσμια οικονομική προοπτική

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια η Fed μείωσε τα επιτόκια - Aνησυχία για την παγκόσμια οικονομική προοπτική Facebook Twitter
0

Η ομοσπονδιακή τράπεζα , Fed, μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιο, για πρώτη φορά από το 2008, εκφράζοντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και για τον χαμηλό πληθωρισμό.

Η μείωση αυτή, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ώστε το επιτόκιο να κυμαίνεται γύρω στο 2-2,25%, ήταν αναμενόμενη από τις αγορές, ιδίως μετά τις αλλεπάλληλες επικρίσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που και χθες ζήτησε για άλλη μια φορά την "ισχυρή" μείωση των επιτοκίων.

Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές πέρσι, όμως πλέον θεωρεί ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτούν μια άλλη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική της.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Fed ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία μετά την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας ότι "θα ενεργήσει καταλλήλως για να διατηρήσει" την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που σπάει ρεκόρ μακροβιότητας.

Η απόφαση πάντως της Νομισματικής Επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη, αφού δύο μέλη της, η Έσθερ Τζορτζ από το Κάνσας Σίτι και ο Έρικ Ρόζενγκρεν από τη Βοστόνη διαφώνησαν, ζητώντας να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,4%, η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε στο 2,1% και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια, στο 3,7%.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Fed, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,4% ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,014%. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor's 500 έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι ενώ ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο +0,1%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM
KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM